2018-10-31 175 瀏覽
平時去酒樓飲茶伙計都會問你想開咩茶, 有時一張枱咁多人真係未必個個人口味一樣。但係呢間餐廳最特別嘅就係可以揀自己鐘意嘅茶!! 一人一包唔洗爭! 鐘意飲茶同食中菜嘅你記住一試!先講下包茶先, 入到去侍應就會拎住一盤茶俾你揀, 有普洱, 鐵觀音, 烏龍茶, 茉莉花茶等等。我最愛飲普洱而男朋友鐘意清D嘅鐵觀音 (口味唔同平時好難就><)之後就可以自己沖茶 (每人有一包獨占包裝茶葉, 一個沖茶用具同茶杯)! 茶嘅味道我就唔識評論了 (畢竟我無飲開茶無研究); 但係呢種做法的確幾貼心!麻醬腐皮卷 呢個腐皮卷嘅賣相非常搶眼, 由於佢係冷盤嘅關係, 上菜時侍應會放一杯仔乾冰喺隔離, 營造煙霧嘅效果, 所以每一次上枱都會吸引其他食客嘅目光!哈哈味道方面其實唔錯, 尤其麻醬味好濃, (鐘意麻醬嘅人一定會岩食!) 但都因為咁, 食咗兩舊之後就已經覺得有D膩, 建議可以幾人share一碟或者要飲啖茶再慢慢食!彩椒雞米配叉子叉子係傳統上海食品, 有少少似燒餅。唔同嘅係佢中間係空心嘅, 俾我地可以自己放D餡入去。彩椒雞米就係雞肉碎加上小米粒, 炒得好香但單食的話實在太咸了>< 但

自選茶包

自己沖茶

麻醬腐皮卷
麻醬腐皮卷

彩椒雞米配叉子

叉子係傳統上海食品, 有少少似燒餅。唔同嘅係佢中間係空心嘅, 俾我地可以自己放D餡入去。彩椒雞米就係雞肉碎加上小米粒, 炒得好香但單食的話實在太咸了>< 但放入叉子入面包住食就岩岩好, 因為叉子本身係無味嘅; 而叉子其實可以代替一般主食
(飯, 麵嗰D), 非常飽肚!

上海小籠包+ 嫩雞煨麵

另外仲叫左兩樣傳統上海茶, 嫩雞煨麵同上海小籠包 (不過唔記得左影相)。
小籠包我地覺得無咩特別, 湯同肉味都唔太特出。

但嫩雞煨麵就非常唔錯, 雞肉嘅份量都幾多 (食完個麵都仲有D肉淨), 而呢間餐廳出名燉湯, 所以呢個雞湯味好濃郁, 好好飲, 係令我一再回味嘅食物! (真係周不時諗起個味道XD)

紅棗糕

最後係甜品紅棗糕, 落單時候以為佢係一般酒樓食嘅糕點一樣, 點知上菜時先知道原來真係
鬆糕配紅棗! 仲要熱辣辣岩岩蒸完出爐, 同我想像中凍食嘅糕點好唔同。
睇落好似夾左紅棗碎, 但食落非常之重紅棗味, 對於我呢個中意食熱野同紅棗嘅人來講真係非常之驚喜同歡喜!
2018-10-16
15 分鐘 (堂食)