2021-06-20 515 瀏覽
今日,一家四口到美麗華廣場嘅春水堂人文茶館用膳。 由於早上比平時遲食早餐,所以接近一點仍不算很餓,兩個囡囡 分別點了碗細滷肉飯,我和先生點了麻香烏骨雞麵線和紅燒牛肉麵。兩個囡囡對魯肉飯讚口不停!佢哋話魯肉肥瘦合宜,再加上豬肉鬆同肉汁去食,啲飯仍很鬆軟,所以即使唔係太肚餓,兩人吃完了一整碗魯肉飯。而紅燒牛肉麵,老公就話半筋半肉好好味,牛筋亦很軟滑,有點像花膠 一樣,湯底味道濃郁! 我點嘅麻香烏骨雞麵線未送到上枱已經很香的麻油味。我先試飲咗一啖湯,味道清香。烏雞肉亦很嫩,麵線煮得爽,質感不錯。天氣咁熱我哋當然唔少得就係飲下台式飲品,我點咗珍珠奶茶、翡翠檸檬茶和愛玉檸檬綠茶,佢嘅茶味 很出眾濃厚,我飲嘅珍珠奶茶中嘅珍珠亦細粒彈牙, 易入口同咀嚼,值得推介!
魯肉飯(小碗)
麻香烏骨雞麵線