2010-02-06
同男友為左慶祝我們拍拖十個月, 選左係黃金海岸度過一個浪漫之夜, 而晚餐我地見酒店有個卡寫住樓下新開的沙嗲軒住客有八折而且有野飲送, 一於試試啦.大堂入口右手邊就係沙嗲軒, 門口望入去好光猛好寬敞, 始終係新開又係酒店入面, 感覺好企理乾凈, 門口的沙發位好吸引呀, 可惜巳經被人坐晒, 唯有跟侍應走去最入的枱坐, 我地先後點左個肉骨茶(因上次去台灣男友無試到十全大補排骨湯而一直唸到現在), 就當對佢的少少補償吧, 另外叫左個炒通菜, 一個喇沙, 當然唔少得半打沙嗲串燒, 再加一客千層鬆餅.睇得出的侍應都好新, 好多野問佢, 佢都唔清楚要走去問個經理先覆我. 而我地同隔離枱客差唔多時間點完餐, 但好耐都無野食, 兩餐人坐係度都幾無聊, 因為等的時間實在太耐, 俾小小野我食左等都好d丫~等左好耐終於都陸續有野上枱啦, 喇沙令我好失望, 雖然食得出佢既湯底係用蝦頭煲出來既, 但味道實在太淡, 係我食得太濃味嗎? 半打沙嗲串燒通常係呢d店舖好少失手, 而佢點沙嗲的醬汁亦好香花生味好香, 炒通菜無咩特別, 不過五十幾元一碟會否貴左少少?肉骨茶藥味不太重, 因之前睇食評話有人食唔慣陣味而覺得唔好味
炒通菜無咩特別, 不過五十幾元一碟會否貴左少少?
肉骨茶藥味不太重, 因之前睇食評話有人食唔慣陣味而覺得唔好味都曾擔心自己接唔接受得到, 點知飲落又覺得無咩野, 祇係中間的幾條排骨似湯渣, 的肉好鞋, 由於未試過正宗的肉骨茶, 所以俾唔到意見, 祇可以講我地兩個都飲得到.
而接近三十元的千層簿餅原來祇有兩塊仔, 雖然真係好鬆軟, 但係食完無咩感覺, 好似一陣風咁就落左肚.
埋單八折後都差唔多三百元, 但無一樣食物令到我有返轉頭的念頭