餐廳: 冰極餐廳
資訊:

2021-12-26 882 瀏覽
太太生日免費入海洋公園玩,我當然陪佢一齊玩,見海洋公園網頁話冰極餐廳有聖誕套餐,加上冰極餐廳有企鵝睇,就決定到冰極餐廳食午餐。等候時間非常長,拎完飛足足等咗兩個幾鐘先有得入場,仲有幾個到我哋嗰時,就係冰極餐廳附近嘅冰極館行咗,睇完企鵝餵食之後再等左一陣終於到我地。入到屋企鵝餐廳叫咗份聖誕套餐,同埋特色企鵝pizza,之後就去影企鵝。然後我發現係餐廳影企鵝嘅角度,係仲差過喺冰極館影。不過都算總算係冇咁多人逼住一齊影,時不時都有一兩隻企鵝行到玻璃邊,可以畀你影下。雖然玻璃邊已經放咗三個餐枱,你可以影到企鵝嘅位都有一兩米長。總算佢冇呃你 係有位畀你影企鵝,可能下次好彩坐到玻璃邊感覺會好好多,不過全場得三張枱同我都未必會再去食,應該唔會。終於入到正題,講返啲食物,聖誕套餐其實都還好,呢個價錢係海鮮湯的海鮮完全冇味,應該係煮完湯直接揼幾粒海鮮落去。然後就係前菜,嗰兩粒炸波,好似開party叫到會,放咗兩個幾鐘有啲潮唔識脆嘅感覺,青瓜ok應該係新鮮嘅青瓜。個聖誕樹多士,上面嗰pack綠色汁味道一言難盡。奶茶可以完全做到冇茶味咁濟,完全照顧到我哋身體健康,夠清淡。然後主菜上台,終於食到一個正常嘅食物

然後主菜上台,終於食到一個正常嘅食物,雞卷同帶子都係有調味,而味道係唔錯嘅。

最後係朱古力慕絲,味道都係好嘅,不過食唔曬有啲滯。

總括而言,聖誕套餐嘅食物質素有高有低,佢嘅外型係靚嘅,用嚟影相打卡係唔錯。

最後食咗個企鵝pizza,可能我已經冇童真,欠缺幻想力,我搵唔到係佢係企鵝嘅身份特徵,甚至乎覺得佢有啲醜。
不過算,除卻外型以外,佢嘅料係好足嘅,而味道確實係唔差,個餅底都好脆。
不過佢呢個價錢嚟講,係有啲令人失望。

2021-12-25
150 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節