餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2012-11-15 70 瀏覽
很久沒寫openrice食評, 昨天吃完這家, 令我不吐不快住在附近很久, 靠得住一直都是我的心水食堂之一, d粥雖然少貴但味好料鮮份量ok, 都算係咁有一陣子沒去吃, 昨天重臨, 一看menu已發現東西很多加價了, 招牌粽由記憶中的17蚊加到22蚊, 滑魚皮也由3x加到$40, 心諗道道食肆都加價, 佢加都合理朋友點了炸醬麵($35), 我選了我最喜歡的魚骨粥($33), 發現粥沒有加價, 可是上菜時, 那碗粥卻縮晒水 成間店都換晒新size的碗, 就為左減少份量, 咁樣取巧的手法, 真係令人討厭, 我寧願你加返價, 起碼我俾錢時, 可以先諗過呢個價錢換我想要的東西值唔值得, 而唔係俾左呢個錢, 先發現唔係我想要既野 炸醬麵: ok, 唔難食, 我個人覺得ok, 朋友認為別的有更好食魚骨粥: ok, 味道都keep到以前, 細碗左三分一, 魚肉骨少左, 食完同以前一樣會有少少口乾

題外話/補充資料: 還有就時 我和朋友二人 坐六人連枱, 一開始旁邊沒人, 我們把手袋放在空椅上, 後來來了四人要坐我們旁邊, 侍應叫我們自己攬返一袋兩袋食, 叫佢俾張spare椅我地放東西, 佢話無, 我周圍望, 店係窄, 但旁邊有d四人枱坐兩個人 都有spare椅出黎, 都唔諗可以拉俾我地放, 就直接話"無多餘椅", "大家都係咁食ka喇" "士多房無位放椅" 嬲既唔係呢件事, 店細大家理解, 嬲既係個侍應跟本無心幫你囉 :huffy: 加埋呢個不愉快經歷, 以後都唔會再幫襯佢~! 以前一直好鐘意呢間, 今次重係特登帶朋友黎試, 話好好味的, 真係魚到爆加嬲到爆~! :mad:
2012-11-14
  • 魚骨粥