2017-06-23 260 瀏覽
好耐無去荃灣了,行街行到好肚餓啊,行去食街,轉左一圈,突然間,秒到遠處,有小籠包招牌,唸起鼎泰豐同翡翠拉麵的小籠包就心絲絲.急急腳,行過公園,見到間鋪好大哈!裡面坐著幾多人下,看左下門口的餐牌,價錢都唔便宜啊,同翡翠差不多。我估,應該唔差既。不過,保險起見,點左招牌小籠包,今日有特價,26蚊4隻,再加多個上海排骨拉麵。應為係外面就唸好食咩了,所以,一入去,坐低就等看餐牌,不過,等左5分鐘多,都無人Ling比我,過左一陣,有個類似大堂經理的Ling左套杯碟同小食來,跟住他唸住走了,我叫停他,^O^幫我拿份餐牌啊,唔該,唉!其實我想即時落單,但他又行開左,我想叫人,但無人經過,等左一陣,見多有個拾台姐姐,我同她講,唔該,她望我一眼,走鬼左。我開始有地五開心了,我看向門口,點心師傅几得閒,我望住他,他望住店裡面,其實店裡面都好靜,有幾個人都舉手🙌,但無人經過,但兩個大堂經理就係門口拉客甘,我心唸,門口,你地係門口拉再多的客,都無用啦,裡面的人無人招呼,我下次都唔來拉,甘的服務。我等下有人行過,我叫左,唔該,終於有人來,終於落左2樣也。唉:-(出菜速度還好,5-8分鐘,就出了。食左小籠包先,米
有小籠包招牌,唸起鼎泰豐同翡翠拉麵的小籠包就心絲絲
出菜速度還好,5-8分鐘,就出了。
食左小籠包先,米d湯凍,有四隻小籠包,用筷子夾起第一隻,擺係勺子度,小心甘咬破,吸下湯汁,
,濃得來渾濁,無清湯味道,無豬肉味,對不住他招牌兩個字啊。
勉強點醋,食完它,途中,第二隻一夾就穿了,第四隻本來就破左,流得台都是汁
。再試一下排骨拉麵,個麵真是幾大份下啊,我唸食唔塞,試一下麵的湯,唔,立刻唔想食,個湯,無湯味,甚至幾大下,煮左好耐的麵水味
。我好失望啊,個排骨其實就是炸豬扒,炸得還可以,就是無咩特別,占住甜酸醬,食到第三片都已經膩了,唉,質素對不住它的價錢啊,總來講,都几失望下。
招牌小籠包+上海排骨拉麵
招牌小籠包+上海排骨拉麵