2018-02-19
行行下City Super覺得肚餓,又嫌嗰度嘅food court太貴,於是就行咗出街搵嘢食。行遠少少終於搵到啲平啲嘅食肆,嗰下唔知點解好想食豬潤麵,見佢古色古香,諗住係老店掛,就入咗嚟呢間肥仔記。同行友人叫左鮮蝦雲吞河加腩汁(單拼$36),我就叫咗豬膶麵,我哋再自己整成雙拼。友人話,湯汁唔夠鮮味,河粉太林,鮮蝦雲吞啲蝦唔係鮮蝦,而且個鎮江醋一啲都唔酸。你見佢透明咁嘅色就知佢唔係靚蝦。黃沙豬潤麵嘅份量比較少,我係女仔食完覺得唔太夠飽。我嗰個面冇加腩汁就更加冇味道啦。豬膶唔係舊舊都好食,有啲成舊都好爽,有啲外面爽裏面糊。望落去個色就唔係太新鮮嘅,不過係勝在夠大塊囉。薑汁味重啲就仲好。屎忽痕上返OpenRice睇,原來負評多個正評。只可以話銅鑼灣搵食,想食平嘢都係想OpenRice搵搵先。可能係銅鑼灣租貴啦,第二啲區同樣嘅價錢會搵到更好食嘅麵家。