2022-08-30
今日約咗好朋友去旺角逛街,逛到好攰,諗起好耐冇食自助餐,就想起有間大喜屋在附近,於是就同朋友決定去大喜屋食日本放題。而家食自助餐好多都要分上下輪,但呢間餐廳可以由十二點食到三點,絕對夠時間畀我哋慢慢食,傾下偈,舒舒服服過一個下午,真係好難得。餐廳位於旺角嘅中心點,面積好大,非常寬敞, 座位亦都好寬闊,令人感到好舒適。餐廳供應嘅食物種類亦都好多,除咗用手機下單嘅刺身、手捲、壽司、軍艦、卷物 、炸物、天婦羅、串燒、一品料理、創作料理外,仲有一個自助熟食區,有好多食物選擇,我先用手機落咗我想食嘅心水食物,就去自助區攞咗大蜆、大蝦同前菜食住先。飲品亦都有好多選擇,除咗 一般凍嘅飲品外,仲有一個熱櫃供應熱嘅罐裝飲品添, 好貼心。好快我哋下單嘅食物就已經送到,刺身擺盤好靚,仲好新鮮添。魚生係厚切嘅,油甘魚、吞拿魚大大件,好甘香,赤貝、北寄貝味道都好鮮美,鍾意食幾多下單幾多,食完可以再叫,不用浪費食物。因為有充足時間,可以慢慢食,唔使急。我的重點推介:古法蒸海龍躉王 龍躉肉大大件,用冬菇肉絲蒸,帶出魚的鮮味。金蒜蓉粉絲蒸扇貝金黃蒜蓉炸得好香,粉絲吸收咗扇貝嘅鮮味,加上調過味嘅 醬汁,好好味。上湯燴大
我的重點推介:
古法蒸海龍躉王
龍躉肉大大件,用冬菇肉絲蒸,帶出魚的鮮味。
金蒜蓉粉絲蒸扇貝
上湯燴大蝦球
蝦球爽脆,好大隻,配菜都吸收咗上湯嘅味道,這道菜有大酒樓的風範。
滋補花膠燉鮮奶
花膠又淋又滑,加上用鮮奶燉,這道菜可以當甜品食添。
甜品有好多選擇,因為太飽,只可以揀咗幾樣嚟試,但水準都唔錯。
這一餐日本放題,選擇實在太多,只可以試到一部分食物,有時間一定再嚟試埋其他食物。