2017-05-05
我本來對“刀甩“這種甜食無乜感覺,一直都只覺得,係塗裝了五顏六色的“鬼佬牛脷酥“而已…… J.co的出現,令我對刀甩的感覺完全改觀了,就因為係hk第一間刀甩專門店,又咁多人讚,所以要嚟試試,見到店內廿多款花花綠綠的力甩,胃未食,相機未食,眼球已先食個飽了,眼闊其實肚好窄的我,要在十幾廿款中揀2件,真係……會有選擇困難症㗎!我諗真係無邊個小朋友小女生對住個刀甩櫃會抗拒到誘惑囉目不暇給的《刀甩陣》!!而且價錢……仲吸引,每一個大刀甩都只係均一價$15蚊,又幾親民喎!(只係正常一個吞拿魚麵包的價錢,就食到嚟自印尼刀甩名店的滋味,試一試都值得嘅)款式有大又有迷你版,有實芯,又有空芯,直徑都有8~9cm大,toping有糖霜,有果仁,有果醬,有朱古力,有抹茶,有脆米,有椰絲……真係花多眼亂ha~ha最後鎖定了Sugar ice及Forest Glam 呢2款通芯大刀甩,配上一杯英式早餐茶(預備消滯用)白色的“Sugar ice“舖住薄薄的糖霜,俾人一種好優雅的感覺,至少視覺上唔會覺得好厚膩,一咬落去,一陣風似的,好柔軟鬆香,味道淡淡只有少少甜,唔錯而“黑森林“味就比較濃郁喇,面頭舖
我諗真係無邊個小朋友小女生對住個刀甩櫃會抗拒到誘惑囉
目不暇給的《刀甩陣》!!
白色的“Sugar ice“舖住薄薄的糖霜,俾人一種好優雅的感覺,至少視覺上唔會覺得好厚膩,一咬落去,一陣風似的,好柔軟鬆香,味道淡淡只有少少甜,唔錯而“黑森林“味就比較濃郁喇,面頭舖滿朱古力碎,有2粒酒味cherry,所以甜味重少少(對喜歡甜的人就應該啱啱好),好rich,一黑一白,一清淡一甜濃,正
二人share牙咗2件,剛剛好啦,再多一件都吃不下了,嘆返杯熱茶中和一吓,好滿足
店面不大,但座位感覺都幾悠閒,不過都好多人排隊買外賣,而且都是大大盒的買走,睇嚟真係好受歡迎。
兩個大刀甩+一杯熱紅茶,盛惠$52蚊,味美又價錢合理,絕對可以同朋友再嚟三嚟,試試其他口味
試食完後,朋友的小朋友睇到相,都即時巔咗,話要嚟食“刀甩自助餐“,大擦一頓咁話!
不過現在J.co只登陸hk只有灣仔一間,希望未來在港九都會再開分店吧,普及這種人見人愛的美食,研發更多的款式