好多時出黎飯聚,都會選擇喺旺角,地點夠晒方便。但旺角食飯最大問題就係餐廳通常都好逼,又好嘈,想傾下計都好似嗌交咁(又係土地問題?)。上星期幾個舊同事飯聚,有個人就話揾到間好舒適,睇落又幾好食既餐廳,咁我地就一行三人去食。呢間餐廳喺新寶戲院附近,叫做「茶茶。台式料理」。一入到去餐廳就覺得舊同事無講錯,間餐廳──好光猛+樓底夠高+落地玻璃+座位唔逼(我咁似介紹緊樓盤),好適合聚會傾計。呢間野主要係食台式火鍋,仲有一d台式小食選擇。我地叫左2*藥膳豚肉鍋,巴蜀烤魚鍋(bb辣),台灣小香腸,麻辣臭豆腐同埋鐵板炒韭菜。野飲都有好多款!佢呢度都有做外帶茶既生意(好有近年好hit既喜X影子)。我選擇左「芝士茶茶八號(少甜,75%糖)」,而佢地兩個都係揀左「芝士莓莓」。除左芝士茶其實仲有珍珠奶茶,純茗茶,水果茶果D。聽住餐廳播羅志祥既歌(係我學生年代聽果d「愛*轉角」)傾左一陣計,野飲好快就陸續送上,都幾大杯!三十幾蚊黎講真係好抵飲。我果杯「芝士茶茶八號」芝士好滑!茶就有少少回甘又唔會太甜!一攞起左杯野飲真係唔係好捨得放番低!!試左兩啖佢地既「芝士莓莓」,一樣好得!係用新鮮莓,唔係求奇用莓醬或者用人工
又係土地問題?)。

呢間餐廳喺新寶戲院附近,叫做「茶茶。台式料理」。

聽住餐廳播羅志祥既歌(係我學生年代聽果d「愛*轉角」

我果杯「芝士茶茶八號」芝士好滑!
芝士茶茶八號

試左兩啖佢地既「芝士莓莓」,一樣好得!
係用新鮮莓,唔係求奇用莓醬或者用人工整既莓味!

隔左陣 藥膳豚肉鍋都黎到!滾起左即刻試一試個湯既味,唔錯喎,好有藥材味,層次好豐富,好似飲緊老火湯咁,好有養生既感覺!!
豚肉都唔錯,唔會好多肥膏果隻,亦完全無唔新鮮果隻「益」味。
藥膳豚肉鍋

鍋入面既料都好足,食極都仲有。雖然餐廳有醬料提供,但食材味道好新鮮,都唔係好使蘸醬油。

我都有試到巴蜀烤魚鍋(bb辣)既湯底,對我黎講都有d辣
,唔怪得之落單時個姐姐提我地bb辣都已經辣辣地。
巴蜀烤魚鍋

小食方面,我好鍾意個台灣小香腸,個皮好脆,油香好香,食得好過癮
,香港都無咩地方有咁正宗既台灣小香腸食。
台灣小香腸

鐵板炒韭菜份量比想像中多,好有鑊氣

鐵板炒韭菜

麻辣臭豆腐──整得好有誠意,睇個色水就知好入味啦,夠晒臭

麻辣臭豆腐

食果日係平日,食到7點9左右都開始幾多人,遲d出左名應該要等位了。

我實在好鍾意佢杯芝士茶
以後想飲芝士茶,唔洗再北上深圳,亦唔使去沙田新城市排長龍!!!
2019-03-20
芝士茶茶八號