2018-09-13
星期四放工後,相約友人到長沙灣一間蠻小品的海鮮西餐館吃晚飯。名字為Second Bite,應該是指食完第一啖,亦會想食第二啖! Clever word play 一坐下,發現餐廳裝潢一點亦不馬虎,牆上掛住十分artsy亦帶點humor的畫作,十分有意思由於朋友未到,我先點了一杯無酒精飲品-"Lychee Peach Soda"。上飲品時,我還以為侍應錯把熱飲端上。但數秒後先發現原來杯子是特別的設計,這是真真確確的凍飲來的 Soda不會太甜,亦有薄荷葉作襯托和調味,不錯小食方面,我地叫左侍應推介既黃金咸蛋雞翼! 雞翼炸得十分香脆,外皮完完全全被咸蛋裹著,味道香濃! 雞肉亦十分juicy,不會炸得太乾身~讚!主食方面,我地叫左芝士龍蝦墨西哥脆片!一上菜就發現這碟野絕不簡單呢! 有原隻龍蝦配龍蝦肉,滿滿地鋪在香口的Nacho墨西哥片上,賣相十分吸引! 而且還附上三種sauces,包括salsa, sour cream及我個人最愛的牛油果醬! 我已即刻流曬口水然後真係開始食,真係非常好味道! 芝士好夠,龍蝦肉好新鮮,入口絕對係perfection。食到咁上下,侍應仲拎埋工具(夾)比我地開龍蝦殼
一坐下,發現餐廳裝潢一點亦不馬虎,牆上掛住十分artsy亦帶點humor的畫作,十分有意思 由於朋友未到,我先點了一杯無酒精飲品-"Lychee Peach Soda"。上飲品時,我還以為 侍應錯把熱飲端上。但數秒後先發現原來杯子是特別的設計,這是真真確確的凍飲來的 Soda不會太甜,亦有薄荷葉作襯托和調味,不錯
然後真係開始食,真係非常好味道! 芝士好夠,龍蝦肉好新鮮,入口絕對係perfection。食到咁上下,侍應仲拎埋工具(夾)比我地開龍蝦殼食埋入面d肉! 肉十分鮮甜,食完飽到好滿足!!
餐廳好好坐, 侍應服務態度亦十分專業! 十分不錯的用餐經驗!