2019-06-19 714 瀏覽
一直以來都想開始寫食評,除了分享外,亦想為自己保留記憶,可是總係的唔起心肝但近來,驚覺愈來愈多小店消失了,再檢視一下自己既消費pattern,的確幫襯大商場食店比例較多,主要因為方便吧。就係因為咁,我決心扭轉一下個比例,要多D支持小店,而我既開始就獻比「和拉麵」吧 。因為很多時星期六下午都會和友人到大埔,而「和拉麵」既位置真係幾山旮旯,唔係咁易搵到。即使入左呢條小巷,都可能被地理位置較好既拉麵店吸引左而錯失左更好既和拉麵。呢度主要有三種拉麵,包括「豚骨原味」﹑「辛辣」同「味噌」,而我就選擇左原味,就可以加錢要濃湯同一般拉麵店相同,都有得選擇湯底(普通/濃湯)、蒜、大盛蔥(多與少) 和拉麵既硬度。特濃湯底係正既,口感有D黏充滿膠質,但絕對濃而不膩。通常好多渣既拉麵湯底都會飲完覺得好口渴,但呢個真係唔會。而呢碗拉麵最出色既地方就係兩塊燒叉燒,真係燒得好香,經過輕輕火炙,你係feel到有少少焦香味。另外店員推介我地一定要試佢地自家炒製的辣芽菜,好食到停唔到口!正~另外我地都叫左兩樣小食 - 吉列廣島蠔 同煙肉芝士大菇。 吉列蠔係好食既,炸完都仲會好Juicy,而且都算唔夠細隻。相比之下,煙肉

豚肉豬骨拉麵

吉列廣島蠔
煙肉芝士焗大菇
另外我地都叫左兩樣小食 - 吉列廣島蠔煙肉芝士大菇。 吉列蠔係好食既,炸完都仲會好Juicy,而且都算唔夠細隻。相比之下,煙肉芝士菇就一般。菇比較細隻,個人覺得焗大菇一定要用比較厚身肥大D既菇,食落先夠口感同Juicy D。
見到牆上張貼有「日本A4和牛拉麵」同「極上龍蝦拉麵」,但價格都唔係咁親民,或者下次再試吧。
最後埋單後,店員為我地送上兒時很喜歡食既蜜蜂糖。食完一D較濃味既食物後,真的很適合呢個時候食返粒甜甜的糖,令人感動。很欣賞呢個安排,很貼心。

有時我會覺得好食既野,好多店舖都可以食到,唯獨貼心既安排,即使係一D細節既位,先至係令你最滿足既地方。
2019-05-25
豚肉豬骨拉麵