2018-08-01 324 瀏覽
 Elia位於永安廣場地下, 地點好方便,尖東站一出就到!餐廳裝飾 + 氛圍都很好, 坐位舒適自在, 令人感覺悠閒,是一個很棒的酒吧和餐廳。一排排齒輪的裝飾成為餐廳焦點,加上典型的西班牙風mix埋型格的工業風設計,令環境生色不少!!摩登feel又令人放鬆~MENU D嘢食配搭 好新鮮好有創意, 未食過。試左:tomato cream striplion carpaccio半生牛肉  下面批底係千層嘅酥皮餅乾,pizza feel 甘,配上以蕃茄為主嘅醬汁,成個變得好出色。 Bikini其實係 芝士火腿多士類似三文治甘, 賣相普通 但是超好味多士烤焗得脆卜卜, 外層仲要有香甜既蜜糖,加埋芝士同火腿黎食,正DUCK CIGAR  ( 可惜冇影到 😭😭)鴨肉雪茄, 個名同賣相都好得意, 佢入面包咗鴨肉, 幾高貴幾特別。鴨肉外脆內軟, 食落新鮮, 味道都幾濃再配埋佢特製嘅蒜香蛋黃醬, 個醬好濃, 係個精髓, 令鴨香更加突出!超好味! 真心覺得好出色。SPANISH OMELETTE 西班牙奄列呢個係美味的奄列煎蛋,軟滑的蛋混合香蒜、羅勒, 薯仔、雞肉和火腿等面層又有香脆的炸魷魚,香氣洋
 Elia位於永安廣場地下, 地點好方便,尖東站一出就到!

摩登feel又令人放鬆~

MENU D嘢食配搭 好新鮮好有創意, 未食過。

試左:

半生牛肉
下面批底係千層嘅酥皮餅乾,pizza feel 甘,
配上以蕃茄為主嘅醬汁,成個變得好出色。

Bikini

其實係 芝士火腿多士
類似三文治甘, 賣相普通 但是超好味

DUCK CIGAR  ( 可惜冇影到 😭😭)

鴨肉外脆內軟, 食落新鮮, 味道都幾濃

真心覺得好出色。

SPANISH OMELETTE 西班牙奄列

面層又有香脆的炸魷魚,香氣洋溢,仲加咗芝士喺入面, 無比的幸福滿足,好吃!

COD FISH WITH CALAMARI NOODLES

另一款特色美食: 黑鱈魚伴魚湯墨魚麵

滑溜的黑鱈魚, 濃厚滋味的魚湯,清怡又健康的配搭

墨魚麵是由鮮墨魚切成條狀, 彈性十足,墨香滿溢。

CHICKEN PAELLA

米飯濕度與口感剛好
, 幾creamy, 飯粒充滿鮮味, 藏著香蒜、紅燈籠椒,還有雞肉,味道柔和得來,又帶有紫蘇葉的清香。
蘸上自家蛋黃醬的雞肉,變得特別美味!

墨魚汁焞飯

每粒黑色的米都被鮮濃的墨魚汁包圍著
,配合著鮮味的鮮蝦

雖然會弄髒了嘴, 把牙齒都變成黑, 但也在所不惜。
墨魚汁魅力之大, 真是令人吃不停

SPANISH SWEET LEMON BUN

好像芝士波波crossover甜檸檬麵包,
但估唔到咁好食, 軟中有綿, 口感煙韌
加上清香的檸檬醬, 不過如果檸檬味再濃啲,我會更開心。

很少在香港有甘fresh 又冇膩感的甜點。

Chocolate Mousse Cake

邪惡食物特濃朱古力慕絲蛋糕

朱古力味的甜品我也喜歡

朱古力mousse細滑兼味道夠濃,流心的
,味道和口感層次都豐富,叫人欲罷不能,
甜味剛好, 香甜不膩

似中國式嘅牛脷酥

Drinks : Tu Sonrisa

入面有芒果, 橙, 青檸汁同薄荷mix埋一齊, 開胃得黎清甜可口

BTW, 超欣賞呢枝飲管設計,夠環保

ELIA無論環境, 氣氛同食物都好有水準, 值得一試
加上,非常友好的員工和廚師!絕對會再來

• 西班牙奄列