2019-08-22
今日同母親慶祝生日,想食omasake, 於是就下晝去左試呢間。首先,頭盤有黑加倫浸小蕃茄既沙律,感覺同比時食既小蕃茄唔同,原來咁樣處理個小蕃茄可以令蕃茄無咁酸,味道更清新!👍🏻仲有個木魚碎放係醃過既青瓜上,感覺特別😋再黎係個蟹肉蒸蛋,蛋好滑,唔會over-cooked. 加上蟹肉鋪係一層層到,算多❤️之後黎重頭戲,我地叫左9件既壽司定食。最印象深刻既有以下呢幾款先係平政魚,佢無平時食開既油甘魚咁油,感覺好清新,加上柚子係上面,特別開胃😍跟住係甜蝦醬油漬,呢款甜蝦壽司比起平日食既爽身,加上漬物後唔會話太濃搶味,剛剛好👍🏻👍🏻仲有火灸赤鯥,好香口,薄薄一層燒過,感覺好惹味!當然點少得海膽壽司🍣見住司傅一層層鋪上,我已流哂口水,真心係我食過最好味既海膽!一點腥味都無,而且入口即溶,不是誇張😍😍加上塊好脆口既紫菜一口食完,簡直係人間享受😆😆仲有塊赤貝壽司都好爽口,司傅仲好好刀功咁緣邊切花紋,再拍一下,聽聞要好新鮮可以一拍就捲起架!🤭🤭但掛住食,無影。。。😂😂最後,仲有碗香濃既魚湯!唔似得麵豉湯咁咸,而係用魚淆成既湯底,真材實料👍🏻👍🏻而食埋個抺茶雪糕就完美啦!😍😍😍
仲有火灸赤鯥,好香口,薄薄一層燒過,感覺好惹味!