2022-09-12
幸福小廚喺雞地一條巷仔入面,出名炒飯夠穫氣,鋪頭唔大,如果外賣自取,可以早少少打電話去落單。今日喺幸福小廚食早餐,最想係飲佢杯奶茶,奶茶茶底香濃,有水準,每個星期日朝早,飲到一杯,會覺得好圓滿。早餐有多款選擇,截早餐時間係11:45am,想食到早餐,就要預早少少,通常11:15就會多人啲,要等下位,都有機會要搭枱。叫咗一個雞排腸仔公仔麵 + 厚醬多 + 凍奶茶、火腿煎蛋通粉 + 厚奶油多 + 凍奶茶 、雪菜雞翼公仔麵 + 薄奶油多 +熱奶茶。雪菜豬排麵餐可以轉雞翼,唔需要加錢,好彈性~多士兩面都有烘過,有厚同薄揀,可以揀果醬、花生醬、牛油同煉奶。厚多士有一吋厚度,係台式吐司嗰種,呢度係港式版,唔係咁多茶餐廳可以食到厚多士。個人比較鍾意熱奶茶,因為飲到茶味濃啲,唔多奶,好濃郁。如果鍾意甜啲嘅朋友,可以叫茶走,一樣好飲。凍奶茶偏甜咗少少,飲唔到好香濃嘅茶味,但質地好滑身,少甜會好啲。雞排腸仔公仔麵,雞排有兩件,厚身,有醃過,唔會太鹹,無雪藏味。腸仔無廚師腸咁鹹,有煎過,好香口。雪菜雞翼公仔麵,雞翼有3隻,好入味,雞皮煎得好香脆,唔會好乾身,雪菜唔太鹹,公仔麵唔會好生,又唔會太淋,剛剛好。火
火腿煎蛋通粉,正常味道,煎蛋唔會過熟,令蛋黃完全熟晒。通粉係大粒少少嘅 size。
一個好食嘅早餐好重要,幸福小廚係地道啲同有人情味嘅茶記,不過鋪頭人手唔多,叫咗餐要等等先有。星期日食到幸福小廚嘅早餐,好滿足~