2016-11-02 802 瀏覽
即興飯局,朋友話想食日本菜,我又想搵個好食又可以傾下計嘅地方,見到網上幾好評,結果搵搵下搵到泥呢度。上到去,門面格調唔錯,淡淡日式味道滲緊出泥,仲見到張吧台,應該係食「師傅發板」打開menu,果然第一頁就係omakase,好似幾掂咁款,一於叫幾樣食物試一試~啲餐具幾靚,心情即刻好起來。先泥油甘魚壽司清一清,大概係一口size,魚肉係軟綿綿嘅質感,魚鮮有停留喺口腔,醋飯調味適中,入口幾秒就溶晒~不過魚味較清淡,未必啱重口味朋友仔。明太子雞翼,陣熱氣上枱都未散,漲成咁,咬開釀滿明太子,pop pop pop喺口中爆發。至於燒玉子食落有啲柚子味,滑蛋加柚子,呢個配搭比較少見,不過都ok喎,係覺得可以熱番少少。另外都點左兩個主食,一個稻庭烏冬,配雜錦天婦羅。扁身嘅烏冬,好清嘅醬油湯底,熱熱地飲一啖好舒服,唔覺有味精chok住個喉嚨。但由於烏冬比較易淋,個人覺得一上好快啲食。反而天婦羅擺耐左食都仲好脆,亦炸得好乾身,唔油膩~另一個係饅魚飯,將饅魚切件圍繞中間嘅大飯團,擺法似朵花,唔似一般就咁擺喺面,欣賞廚師嘅用心~聞起泥好香,試少少汁先。醬汁比平常食嘅有少少淡,不過饅魚就好夠味,魚肉肥美無乜骨又

啲餐具幾靚,心情即刻好起來。
另一個係饅魚飯,將饅魚切件圍繞中間嘅大飯團,擺法似朵花,唔似一般就咁擺喺面,欣賞廚師嘅用心~聞起泥好香,試少少汁先。醬汁比平常食嘅有少少淡,不過饅魚就好夠味,魚肉肥美無乜骨又唔腥,好味~
呢間日式居酒小店食物賣相靚,用料新鮮,調味偏清淡,可能係想突顯番食物原味。但整體味道、服務、環境都唔錯,下次再泥試下lunch,見到menu好似都幾抵食~

P.S. 我地就喺呢個咁有日本文化氣息嘅環境下慢慢食慢慢傾,好寫意架~
  • 饅魚飯