2018-09-03 87 瀏覽
放工後與男朋友去試下依間位於西環既日本餐廳,聽講佢係銅鑼灣都有分店,個間係食鐵板燒為主,而西環依間係主打壽司、刺身與海鮮丼等。餐廳面積唔算太大座位亦不多,但唔會話好迫,牆上掛著既餐牌都充滿住日本風,好有居酒屋既感覺🏮我地分別點左海鮮山丼($198)、精選壽司盛7貫配豬骨濃湯烏冬($160)同埋蒜味手羽大雞翼(4件$70)海鮮山丼入面有拖羅蓉、海膽、三文魚子同甜蝦2隻,再加上一舊玉子,但店員話今日既海膽無哂,叫我係餐牌上揀另一款刺身,最後我揀左帶子。拖羅蓉加上蔥花,帶出少少魚油香,正😌而三文魚子無腥味;甜蝦好鮮甜;帶子則帶上少少檸檬汁既香味。醋飯再加上刺身,令人好開胃🤤而壽司盛7貫分別有三文魚、火灼鰈魚邊、花虎特大熟蝦、日本鮮帶子、魚子拖羅蓉、玉子同埋油甘魚🍣每件壽司都係師傅手握,而且每件都整得好精緻,夾起上黎個陣並無散開,可見師傅既功力同力度掌握得好好👍🏻而烏冬好滑,配上濃濃既豬骨湯底,好味道🍲至於雞翼隻隻都好大,外皮燒得好脆,肉質嫩滑,好香口!最後,所有晚市定食都會奉送甜品 — 抹茶蕨餅🍵 質感好似糯米糍咁,煙煙韌韌,作為依一餐既總結最適合不過。2個人食左4百幾蚊,以依個地區黎講價錢
放工後與男朋友去試下依間位於西環既日本餐廳,聽講佢係銅鑼灣都有分店,個間係食鐵板燒為主,而西環依間係主打壽司刺身與海鮮丼等。

至於雞翼隻隻都好大,外皮燒得好脆,肉質嫩滑,好香口!

2個人食左4百幾蚊,以依個地區黎講價錢唔算話太貴,屬於中價,而且食物質素唔錯,我地2個都飽肚而回,好滿足😆