2017-02-24 973 瀏覽
唔知由幾時開始,食「住家飯」對我呢啲窮忙香港人黎講,好似慢慢變成左一件奢侈既事……出街食住家菜,聽落有點諷刺,但何嘗都係想收工可以食餐安樂茶飯而已。驟眼睇見餐廳名「新蒸武門」,仲以為食既都係蒸煮為主既功夫菜式。原來午市先係食健康蒸飯為主,晚市主打一系列健康無味精既住家菜。未點菜,店員先為我地泡了八寶茶 (有甘草,菊花,雛菊,紅棗、杞子等),據講有去膩消滯功效呢。既然如此,一於先叫半隻「招牌宮廷香辣雞」(由於我地本身都唔係好辣之人,所以同左店員講叫少辣)。香辣雞炆得都夠入味,經過走油,本身已相當香口,只係雞肉稍嫌有啲乾。重點係加埋爆香左既蔥蒜炒埋一碟,最啱用黎餸飯食!半隻雞份量其實不少,絕對夠我地兩個人食。另一道家常「蒸選」係「土魷蒸肉餅」。呢度蒸肉餅都係即叫即蒸,唔似出面有啲預先蒸完攤係度,所以食起黎一啲都唔覺得乾。只係略嫌有點油,如果再少油啲我個人覺得更住家菜feel。呢個時候飲番杯八寶茶就再適合不過。食完較重味既家常菜,最後都叫番碟「翠玉瓜雲耳炒百合」。味道雖然平平無奇,但咁先可以番百合雲耳本身既原味,亦令人記掛住家菜味道……今夜難得同好友食餐安樂飯,享受相聚時光,滿足矣。
八寶茶
白飯
半隻雞份量其實不少,絕對夠我地兩個人食。
土魷蒸肉餅
翠玉瓜雲耳炒百合

今夜難得同好友食餐安樂飯,享受相聚時光,滿足矣。
2017-02-23
土魷蒸肉餅
  • 招牌宮廷香辣雞
  • 土魷蒸肉餅」