2017-06-15
納悶嘅星期一早上,好想去飲杯咖啡,於是走咗嚟佐敦,點知想飲嗰間冇開,心情更加納悶兼即時燥底!好在喺呢個時候見到隔離有間賣法式麵包嘅舖開咗門,咪走入去睇吓囉。可能我好唔鍾意食baguette啦,所以恕我四圍食野但真係唔識呢間喎,原來除咗baguette仲會賣麵及蒜蓉包,一片蒜蓉包$9平平哋,咁就買件試吓啦,希望食完之後心情會好啲啦蒜蓉包 ($9)由於晏啲會去食lunch及我真係唔鍾意食baguette嘅關係,於是叫咗個最愛嘅蒜蓉包試吓。俾完錢老闆俾張卡仔我叫我等,等呀等,四圍望,原來好多報紙雜誌都有介紹過呢度。除咗即叫即做嘅食物外,仲有一個放滿雜貨嘅架,等咗大概5分鐘就有得食喇,比平時喺餐廳食開嗰啲大件好多!瞬間一陣香氣撲上嚟,香到暈咗!外層烘得香脆金黃,中間搽滿蒜蓉牛油,唔理佢有幾熱已經一啖咬落去。哇,脆得嚟又唔會刮咀,又不失軟綿,蒜味超香濃,好好味!唔洗1分鐘已經食晒,超正!好在有走入嚟試吓,心情豁然開朗返~
蒜蓉包 ($9)
蒜蓉包
好在有走入嚟試吓,心情豁然開朗返~