這裏的法式焦糖燉蛋其實係非常好食,所以每逢推出買一送一優惠時,我的朋友都會嚷着要入貨,平日原價都要$50一個,我真的不拾得吃呢。不過今次smartone會員有生日優惠,可享一客迷你牌法式焦糖燉蛋,約有掌心般大,店員會即場在燉蛋面灑上砂糖,再用火槍燒一會直至面層的糖變成焦糖後再放入一個小考可愛的禮盒中,十分有心思。客人可即場食用或外帶,同時店員會叮囑客人最好於半小時內食用,確保品質不變。燉蛋入口即溶,非常幼滑,蛋香味濃郁,甜度剛剛好,重雲呢拿味,每一口都可以食到相當數量的雲呢拿籽,食完一客真的想再食多一客。吃完那個甜品,剩下的陶瓷器皿又可以留著用來放零粹小物或當食具用亦可。
法式焦糖燉蛋
外賣自取