2010-07-09 14 瀏覽
前幾天去南洋酒店的Grill Café食石燒套餐,有鮑魚、大蝦、紐西蘭肉眼、西冷、牛柳、羊架,可以自由配搭,任君選擇﹗石燒套餐個set包一杯餐前/餐後甜酒及一杯紅/白酒,餐前/餐後甜酒好多選擇,共10幾款,我揀了白酒做餐前酒。主菜前先享用自助沙律bar,種類相當多,沙津已經有四、五款,加上幾款新鮮蔬菜可以自己配不同醬汁;另外其他海鮮及冷盤好似青口、凍蝦、煙三文魚、火腿、凍燒牛肉都屬用心之作,青口大大隻非常新鮮,一隻隻肥肥白白,好吸引,食落又唔會好似其他地方一樣硬,非常柔軟又多汁,加上凍蝦又爽又彈牙,同餐廳經理傾開忍唔住問下,原來青口來自紐西蘭,唔怪知d質素咁高,必試﹗另外有新鮮熱辣辣蒜蓉包,我食了4件,好好味,仲有多款其他麵包可以自己烘,湯就有兩款,我揀了黃彊湯,湯裡面有一粒粒好煙韌的義大利飯,好特別。主菜我點了大蝦拼紐西蘭牛柳,男朋友點了小牛排,食物份量非常足夠,好juicy,大蝦size差不多成個石頭咁大,大大隻仲有好多好多膏,非常新鮮,爽口又彈牙;估唔到連配菜都好大份,薯做法特別,醬汁又惹味,好驚喜﹗另外要一讚服務員招呼週到,好細心咁教點樣燒d扒同蝦,good!!甜品有10幾款,

甜品有10幾款,我揀了法式焦糖焗蛋、朱古力慕士蛋糕、朱古力慕士、cheese蛋糕、士多啤梨卷。甜品師傅好有心思,甜品每件都係迷你型,可以試多幾款都唔會太膩。其中我最欣賞朱古力慕士蛋糕,非常香濃﹗推介﹗

餐後甜酒點了橙酒咖啡,味道甘香,加上華麗的餐具,金色o既,好grand,加分!!四人同行仲送一個蛋糕添,o岩曬生日飯局。

呢餐飯埋單$600蚊,食物質素好高,淨係石燒主菜我都覺得值回票價,仲有自助沙律bar同甜品任食,真係好超值!!

總括食物同服務都非常滿意, 實在係食飯熱點o既首選﹗
青口
蒜蓉包
大蝦拼紐西蘭牛柳
小牛排
薯菜
朱古力慕士蛋糕
橙酒咖啡
2010-07-07
5 分鐘 (堂食)
青口
蒜蓉包
大蝦拼紐西蘭牛柳
小牛排
薯菜
朱古力慕士蛋糕
橙酒咖啡
  • 青口,蒜蓉包,黃彊湯,大蝦拼紐西蘭牛柳,小牛排,朱古力慕士蛋糕