2017-04-02 522 瀏覽
經歷了一個幸福美滿的晚上,能夠與中學時的好朋友一同出來聚餐,又可以嚐到美味的越菜。價錢相宜,地方又坐得舒適,早安越南算係一個不錯的選擇,而且之前來過,對呢度的食物都有信心,今次再來,試咗唔同的嘢食,更加覺得有驚喜!海南雞雖然細細碟,不過兩人份量都算夠食嘅,而且幫你去晒骨,啖啖肉,雞肉又好滑!有成三個醬汁,最欣賞個甜豉油! 雖然顏色好深,但其實唔係好鹹的。仲叫咗個馬拉盞炒蓮藕苗,馬拉盞知係咩味,但蓮藕苗真係未食過,出來嘅效果我哋都好滿意。原來蓮藕苗係細細條好爽口嘅菜,佢仲伴咗芽菜同芹菜一齊炒,上前仲放左啲炸蒜,錦上添花!馬拉盞炒得好惹味,但又唔會話太過辣,芽菜芹菜絲同蓮藕苗都係爽脆的,所以呢味菜選材方面好搭調!點菜時叫蓮藕苗仲怕會唔會唔啱食,中伏,估唔到呢味菜叫我地十分之驚喜。個生菜包有少少特別之處就係,佢會加一片薄薄的粉皮,肉餡方面真係冇得彈,個啲肉好香,香料撈得個味道剛剛好,小小辣,幾刺激。靈魂所在就係其中的檸檬葉,檸檬葉獨特的香味引發左肉的鮮味同香料的微辣,呢個合體令到呢個生菜包的餡料好精彩,仲想讚嘆一下佢塊生菜,真係超甜超爽超新鮮!我同朋友都不約而同咁發現原來一塊咁高質嘅生菜可以
仲想讚嘆一下佢塊生菜,真係超甜超爽超新鮮!我同朋友都不約而同咁發現原來一塊咁高質嘅生菜可以令一個生菜包加咁多分!
至於那片薄薄的粉皮,放置於生菜包之中,能夠有少少襯托濃郁的肉味,十分之低調的。
2017-03-29
  • 馬拉盞炒蓮藕苗