2021-04-23
世界上有咩幸福得過食咗好好味嘅一餐,每當我覺得人生好lost嘅時候,就會想食返餐好嘅獎勵下自己又捱過咗辛勞嘅一日。依日我就係SUSOSHU重拾返幸福嘅感覺🥰⭐️献立 $1480• 鯛魚酒盜最中餅酒盜故名思義就喺好適合配酒嘅意思。依度嘅酒盜係採用咗鯛魚魚腸,經過清酒同鹽嘅醃製後幻化成鹹鮮可口嘅小食,配合自家製嘅cream cheese同鬆化嘅最中餅一同食用,口感同味覺雙重享受✌🏻• 刺身~貝是日貝類刺身為室津縣產生蠔,據我所知,日本蠔味道通常偏淡,而依款蠔嘅味道則鮮甜澎湃,肉質厚身Creamy,配以適當酸汁調味確實唔錯😋• 刺身~魚魚類刺身方面選用左春季當造嘅白身魚🌸🐟真鯛配烏魚子:魚味低調淡雅,配烏魚子突顯鮮味😳🐟岩鹽火炙金目鯛:金目鯛本身味道甘香,因此唔需要太過花巧嘅調味,簡單火炙已經very good😚🐟飛魚配薑絲:肉質柔嫩得令人驚喜,同薑絲搭埋一齊食都幾特別☺️• 鮑魚茶漬飯配香海苔混合咗櫻花蝦嘅飯呈現粉紅色,面頭有綠茶泡泡,食之前先將南非鮑魚、鹿兒島海苔同芝麻放喺飯上,淋上茶漬湯即可享用,各種味道結合而成好似變魔法咁amazing🤣• 時令壽司 四貫壽司同樣採用當季食材,不時不食🐟
⭐️献立 $1480
• 鯛魚酒盜最中餅
• 刺身~貝
• 刺身~魚
魚類刺身方面選用左春季當造嘅白身魚🌸
🐟真鯛配烏魚子:魚味低調淡雅,配烏魚子突顯鮮味😳
• 鮑魚茶漬飯配香海苔
• 時令壽司 四貫
壽司同樣採用當季食材,不時不食🐟
🐟愛知縣白象拔蚌:口感厚實爽彈,味道比一般象拔蚌更鮮甜🤤
🐟愛媛縣蜜柑鯖魚:以愛媛縣名產蜜柑作飼料飼養嘅鯖魚,魚味濃厚0腥味,一試愛上🧡
🐟火炙右口魚:比起左口魚油脂更加豐盛,做到真正入口即化,我會形容佢係左口魚嘅昇華版🤭
🐟天然中拖羅:油花豐富且魚味濃郁,好出色😳
• 究極海膽
鋪滿北海道海膽嘅海膽熱狗,望落已經知道新鮮👍🏻冇落過多防腐劑而變得過乾,亦冇保存不當而變濕,就係完美新鮮嘅海膽😳食到鮮甜無比嘅海膽,嗰種幸福感不言而喻😳
• 豪快~和牛粒
用上A4熊本和牛粒,配搭加咗有馬醬油而成嘅最中餅以及自家風乾而成嘅廣島蠔乾,豪快取同音蠔塊😆
• 藏味噌漬龍蝦配龍蝦蛋黃醬
食到接近尾聲居然仲有大大份龍蝦,用藏味噌醃製後再先焗後燒,醬汁係用龍蝦頭膏製成,鮮味十足😏
• 十割蕎麥麵~冷
成個套餐裡面望落最簡單嘅菜式,味道卻一啲都唔平凡。以100%蕎麥製成嘅麵條,無添加任何澱粉,口感超級煙韌,真係第一次食到咁Impressive嘅蕎麥麵‼️麵汁用咗魚仔蝦仔蟹仔做,本來食到依到應該好飽,但係清爽嘅味道令人一啖接一啖😌
• 是日甘味
依個甜品有個好靚嘅名叫「夜空」,實物閃閃發光比相更加靚🧡藍色嘅部分係用咗蝶豆花,而透明嘅部分就用咗氣泡清酒製成,清新微酸嘅味道同啱啱偏濃味嘅菜式形成強烈對比,以此道甜品作結適合不過😋
整體黎講我會覺得佢哋每一道菜都好有亮點,基本上搵唔到咩可以挑剔嘅位,而且上菜時間掌握得好好,唔會等得太耐又唔會感覺好Chur,價錢喺晚市omakase黎講算親民,好值得試😳