2020-11-12
有無一間餐廳嘅食物會令你時不時掛住?有無一間餐廳將你抗拒嘅食材煮得令你願意一口接一口食晒? 之前同一班朋友聚會嚟過Taparoom ,之後時不時都掛住,本來以為掛住嘅係當時嘅氣氛,今次再食至知,掛住嘅原來係美食嘅味道💕 Lunch 時段都幾full, 建議book咗先好;Lunch menu 自選頭盤、主菜,跟餐有免費西班牙水果特飲,價錢由$108至168不等,收費合理。 午餐頭盤無棒棒鵝肝揀,所以我哋叫咗 #西班牙黑毛豬火腿蕃茄多士 ,多士酥脆非常香口,蕃茄醬調教得好好,唔會太酸搶過火腿香味。 另一頭盤係 #鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬 , 蛋黃醬好出色,蒜蓉能夠充份帶出凍蝦鮮甜味,酸甜開胃得嚟完全唔膩,就咁一啖淨食醬都覺得正。 朋友嘅主菜:#血橙燒牛柳沙律配脆麵包棒 ,賣相比想像中更fresh,見到滿滿嘅火箭菜,朋友原本有d卻步,因為佢係唔食火箭菜嘅,但食落口估唔到牛柳肉汁+血燈汁配埋脆薄片同火箭菜嘅味道同口感竟然係咁夾,朋友開始食之後就無再嫌棄火箭菜,最後重食晒成碟。 我嘅主菜: #霹靂蜜糖烤法國黃油春雞配炸薯粒 , 炸薯粒首先吸住咗我食慾,粒粒金黃色炸得外脆內軟,呢個配
我嘅主菜: #霹靂蜜糖烤法國黃油春雞配炸薯粒 , 炸薯粒首先吸住咗我食慾,粒粒金黃色炸得外脆內軟,呢個配菜再多一倍都食得晒;黃油春雞雖然經過烤焗,但肉質依然幼嫩,外皮有甜甜蜜糖焦香,醬汁味道非常有層次,絕非一般燒烤醬,能品嘗到洋蔥香味,好正!
完美午餐一定要order埋完美甜品,是日甜品係 # 玉桂條配朱古力醬 ,玉桂條一上枱就嗅到濃濃玉桂味,而且因為新鮮炸起所以外脆內暖,配埋朱古力醬,個份幸福感100分❤️❤️❤️我一定會時時來訪呢間用心餐廳。