2020-02-25
老老豆豆,台茶呢啲野唔係唔鐘意飲,而係唔會叫珍珠奶茶黎飲。記得上年,同朋友係某間又係台灣過江龍既台茶店買左杯好珍珠奶茶,從此以後就唔敢再叫同樣既野。。。因為實在係甜到我而家都記憶猶新。。。今次同朋友經過幸福堂,朋友話想飲野,咁我就叫左紅豆牛奶,特意問左有無得少甜,店員話無另加糖,咁我都放心少少。。。朋友就叫左鑽石台灣珍珠奶茶,無叫少甜,我當刻有啲忐忑不安。。。我杯紅豆牛奶雖然普普通通,只係煲淋左既紅豆加牛奶,但係佢紅豆煮得好軟糯,又無加太多糖落去煮,加上香濃既牛奶,就係簡簡單單無添加既味道。我試左幾啖朋友杯珍珠奶茶,就決定同佢交換半杯啦哈哈。點解呢?就係因為本身我以為會好甜唔好飲既野,竟然意外地好飲。首先奶茶無叫少甜都完全無出現死甜,難入口,而係正正常常,甚至我覺得係平時已經叫左少甜或者半甜既甜度,好順喉,飲落去好舒服。珍珠用左黑糖去煮,入口食到啖啖黑糖既香味,同平時啲台茶店食到既糖水味唔同。而且煮得剛剛好,又煙韌又唔會黏得太過份。好彩朋友叫我飲,我先可以對珍珠奶茶呢樣野改觀哈哈。等既時候見到有人叫左黑糖珍珠奶茶,相信愛甜既朋友可以點呢杯。而同我一樣鐘意無咁甜既朋友就可以叫番我地飲既鑽
好彩朋友叫我飲,我先可以對珍珠奶茶呢樣野改觀哈哈。等既時候見到有人叫左黑糖珍珠奶茶,相信愛甜既朋友可以點呢杯。而同我一樣鐘意無咁甜既朋友就可以叫番我地飲既鑽石台灣珍珠奶茶。
同場加映。我仲好奇入面有無野,定係純擺設,所以去開左下,原來真係有籤文架哈哈!