我地6個朋友各點一個晚餐 ($58-68),各有一個湯和飲品。好奇怪,佢包的只有各類台式飲料,和兩款最便宜的 coffee。即使其他飲品如 choco drinks 比台式飲料便宜,佢都係要加 $8。waiter好有禮貌和耐性咁解釋,就係由於成本唔同喎!我點左:吉烈魚柳飯 (茄汁) -- 兩塊好脆的魚柳,肉好軟,有肉汁。雖說是茄汁,但其實係加入左蕃茄、茄汁的橙色汁,好creamy,但感覺唔會油膩。好味得令我好 檸檬柑桔 -- 味道偏酸,但我覺得不錯朋友點左:白汁海鮮扁意粉 -- 我以為又為又係個d 好 heah 的海鮮意粉,是但加d魚肉蟹柳就算;出乎意料之外,佢係好有心機咁,將魚肉(間中有骨)、青口、魷魚之類的海鮮切都一粒粒,食起來很方便,好入味。個白汁很香,有一陣很濃的 rosemary 香草味。唯一唔好係意粉唔夠彈牙,稍為腍左一d。茄汁煙鴨胸扁意粉 -- 佢地話唔錯。藍莓珍珠奶茶 -- 可能係 blueberry 本身同珍珠奶茶的味道唔 match,所以成杯野個味真係好怪…好似香精味咁… share 吃的有:瑞士雞翼 -- 好新鮮,好腍,好入味,不過近骨位置有d生。炸洋蔥圈 --

我點左:

檸檬柑桔 -- 味道偏酸,但我覺得不錯

朋友點左:

茄汁煙鴨胸扁意粉 -- 佢地話唔錯。

share 吃的有:
瑞士雞翼 -- 好新鮮,好腍,好入味,不過近骨位置有d生。

炸洋蔥圈 -- 就係新鮮炸起,個脆皮真係好鬆脆,就同個吉烈魚一樣的外層,比起 burger king 個d 好食好多!
咖喱角 -- 一般,無乜 surprise,都係鬆脆,唔硬,只係食唔到都係內面係乜。

overall comments:
因為呢間cafe是舊樓的地舖,樓底好高,感覺一點都不焗促,亦不會太吵,好舒服。
女生要小心,避免一個人在晚上前往,因為cafe位於砵蘭街,個度出沒的都係以阿叔居多…
坐位很新,很清潔,但洗手間位於後欄,雖然已經在地上鋪上幾塊大石皮做小路,但感覺依似怪怪,而且廁格地面好濕 (好在唔嗅),成日驚會有老鼠曱甴出沒,所以衛生扣了一分。
service 非常好,個waiter 仲會改我地點玩個 pictionary…雖然佢講講下都要去問同事…

呢間係一間令我覺得會想再去的一間cafe,因為以咁既價錢,d食物都係非常好!加上地方整潔舒適,已經大大加分了!

埋單 $453. 因為有一個朋友生日,我地夾份請佢,所以就每人 $90.
2009-06-01
慶祝紀念