2017-03-26
話說小女子係一年前,係西班牙 巴塞度做過半年交流生。無庸置疑地每個禮拜都嚐到唔少地道既西班牙菜自從返黎香港之後都無再食過西班牙菜!可能係想keep住西班牙菜最美好個面係腦海裡面。今次撞上小妹生日,男友竟安排左呢間西班牙菜同我屋企人一齊慶祝 滿心期待七點入座,預留左霓虹燈招牌下既高椅比我地,好有格調侍應亦好有耐性咁同我爸爸一一介紹下menu上有咩好食。Menu 實在係太!可!愛!喇!好中意呢度既畫風,充滿歐洲風味。夜晚今次6個人一齊食飯,可以share好多款黎食,由其係西班牙最出名既Tapas~首先黎既係Deluxe Toasty Platter 八味吐司 $118係八種唔同既食材配多士食,例如有煙火腿、鵝肝醬、黑松露滑蛋、蒜香虎蝦等等。其中我最鍾意番茄沙沙,同多士既texture最夾。另外仲想試多啲野,所以再叫左Tasting Platter 滋味拼盤 $168呢個就由主要五種 Tapas組合。最吸睛既莫過於金閃閃個兩條蟹肉金卷!果然好好食,金卷無乜特別味,但裡面既蟹肉就好有鮮味,連同上面個幾粒魚子鹹鹹地咁幾開胃! Platter其實都係比大家可以一次過試幾種Tapas, 太多人既話又
七點入座,預留左霓虹燈招牌下既高椅比我地,好有格調
侍應亦好有耐性咁同我爸爸一一介紹下menu上有咩好食。
Menu 實在係太!可!愛!喇! 好中意呢度既畫風,充滿歐洲風味。
Platter其實都係比大家可以一次過試幾種Tapas, 太多人既話又會試唔到某種Tapas, 太少人又食唔晒 矛盾!
成塊面咁大既豬排!十分厚肉。肉質一d都唔韌,配上蘋果醬同蘋果粒帶出輕微既甜味。
有圖你睇青口都叫大大隻!尚算新鮮。但大約有7至9隻到,個汁沾上多士食簡直係一流呀!
兩隻中size龍蝦蓋住曬啲意粉,見到都亢奮 龍蝦肉彈牙,但唔算多。扁意粉就係我最愛,軟硬度煮得岩岩好! 因為係小妹生日,媽咪幫我準備左個surprise呢多謝我既屋企人、男友,同埋Playa de Papagayo 員工既細心準備 ><
離題:雖然而家小妹已經完成係巴塞既exchange生活,但依然忘不了係個度見到既風光。今次食完呢餐西班牙菜真係令我好懷念係巴塞餐廳進餐既回憶,餐廳總係高朋滿座,每檯都必點一jar Sangria,飲飽食醉先捨得返屋企。巴塞隆納,等我!我五年內一定會再拜訪你