第一次寫食評,希望各先進前輩多多指教。小弟不嬲都唔係好信名牌效應,因為我覺得食嘢好睇個人口味。人人話好的餐廳,我未必即刻幫襯,未係太出名的,反而會大膽嘗試,看看有冇驚喜。不過今次去了桃花園,的確值得一讚。為了慶祝娘親牛一,一家五口子今晚七時準時到了。因為已經訂位,不需要等。菜單也是預定好的,分別有1. 足絲雞螺頭湯2. 名蝦卷3. 蝦子柚皮4. 炆掌腳根5. 露筍班球6. 東瓜蟹蚶+椒鹽蟹蚶先講1., 個湯肯定冇落味精,用足料,味道好足而唔係濃個隻,而且我地每人差唔多每人三碗先飲得哂。2., 其中一樣令我驚喜的食物。出面炸得甘香的大腸衣,包裹著一小片露筍+一小片潤腸和鮮蝦,食落甘香+清甜+鮮味,不論口感和味道的層次感都十分好。3. 不需要我多講,招牌菜。但小弟並非柚皮的fans,不能詳細描述它如何好味。但見娘親食到連所有汁都撈哂落碗飯,淨係依樣已經可以令做仔嘅我,為佢加分啦!4. 好簡單的一味菜,說穿了只係蠔油炆鵝掌+豬腳根。但令我喜歡的是,D鵝掌+豬腳根炆得合到好處,唔係"林"到入口即溶,一夾即爛個隻。依然好有咬感但又唔使同自己D牙過唔去。加上D汁唔係好濃,清淡的蠔油味,好食!5.
第一次寫食評,希望各先進前輩多多指教。

不過今次去了桃花園,的確值得一讚。
菜單也是預定好的,分別有
1. 足絲雞螺頭湯
2. 名蝦卷
3. 蝦子柚皮
4. 炆掌腳根
5. 露筍班球
6. 東瓜蟹蚶+椒鹽蟹蚶

5. 依個就一般啦!食得出用料新鮮,但煮法就同其他大酒樓冇吔分別。
6. 一樣係招牌菜,大大隻蟹蚶,幫你剝埋殼+完隻上。不過我懷疑係用急凍蟹蚶,因為冇吔鮮味。

另外見隔離檯叫了一個東瓜盅和明蝦球,好似好好味,下次會試吓。

服務方面,相當唔錯,大家去過都知,全店最多三張檯,兩個女待應,不過上菜分菜,要茶要水,埋單都相當快手。

至於每人幾錢,我只可抱歉講我真係唔知,因為次次家人食飯,梗無我份埋單。所以話,做細幾好。願娘親年年有今日!