2018-10-17
今次的ғᴀᴍɪʟʏ ᴅᴀʏ既晚餐到我話事,就簡左間我想食好耐的中菜館🤭所以我就戴屋企人到黃埔行下ᴀᴇᴏɴ之後就黎到新天地美食坊入面既⊰名館⊱🤓入座之後店員就馬送上一壺茶,媽媽👸🏼對這個茶讚不絕口還問我這是什麼茶❓我飲一飲先...原來係蕎麥茶🍵首先黎到既係最期待的金薯棋子酥(半)$68,賣相吸引有💯喔~有6粒象棋子♗放在棋盤上,看看那條楚河漢界把2隻味清楚地分隔了。黃色是黃金番薯味,紫色就是紫薯味🍠 食落有啲似月餅,咬到中間就有白朱古力流出黎,記住要趁熱食呀✨因為凍左食白朱古力會凝固咗,就食唔到流心嘅效果。前菜就係食和麻醬雞絲粉皮 $58 ,開開胃先!青瓜和雞絲切得好幼細,加了D蒽花,整體擺放得好精美粉皮好煙靭。水蜜桃咕嚕肉 $58這也是酸酸甜甜的菜式,這次配搭咕嚕肉的生果是水蜜桃🍑咕嚕肉很嫩滑爽口欖角肉崧蒸秋葵 $58身邊有好多朋友對秋葵麻麻地,怕很黏黏的感覺。不過,我和家人都很喜歡食秋葵的!秋葵一開二切食落口感爽脆,加埋食落鹹鹹地欖角醬,兩者好配合古罈酸菜滑魚片 $168好吃辣的小胖子十分喜食這個喔❗️面頭有勁多的炸蒜和辣椒🌶️,這個辣唔會令你覺得辣到食唔落,辣辣地再加上酸菜會愈食愈開胃
前菜就係食和麻醬雞絲粉皮 $58 ,開開胃先!
水蜜桃咕嚕肉 $58
欖角肉崧蒸秋葵 $58
秋葵一開二切食落口感爽脆,加埋食落鹹鹹地欖角醬,兩者好配合
古罈酸菜滑魚片 $168
好吃辣的小胖子十分喜食這個喔❗️
面頭有勁多的炸蒜和辣椒🌶️,這個辣唔會令你覺得辣到食唔落,辣辣地再加上酸菜會愈食愈開胃😆
差不多是我食得最多😂✌🏼
魚既份量有好多,沒有魚骨而且又好滑🤩最仲有薯粉喔,夠曬入味
私房金黃球泡飯 $78
大大又圓轆轆的金黃色波波球🤩把飯形成到一個圓形,外層好似飯焦咁,不過呢媽媽覺得外層可以做得更脆就會更好...
湯內有豆豆粒、香蔥、肉碎、冬菇、番茄🍅同粟米等
網紅小白兔 $38
呢個既吸睛指數爆曬燈呀~~
兔兔真的好可愛喔😍
眼睛👀做得好精靈,而且每個部位耳朵、嘴唇及身型都非常完美地呈現❗️❗️
入面是紅豆溶,兔兔🐰是用糯米造成咬落煙煙靭靭,好有口感~