《金鶴拉麵 - 旺角》近來拉麵癮起🤭成日都想周圍搵好食既拉麵,呢幾年油尖旺區原來都多左好多拉麵店比大家選擇,其中有間出名雞白湯既人氣拉麵都進駐左入旺角區,我記得我第一次食係喺北角,當時試佢個極濃雞白湯係覺得超驚艷的😍而家多左咁多分店,以後想食可以唔洗去到港島咁遠啦😆今次我就唔食雞白湯,試下佢其他既拉麵睇下咩料先💁🏻‍♀️北海道·蟹湯拉麵(細) $108當日我唔算太肚餓,所以只叫左個細既蟹湯拉麵,其實我覺得咁樣有細份選擇對女性同減肥人士好友好,一來有時真係食唔到太多怕會浪費,二來份量減左就算係cheat day 都可以控制番個食量,我個拉麵雖然係細份,但蟹肉份量都絕對唔少架,而肉同木耳既量都十分適合,叉燒味道較淡,浸湯食會惹味啲,而麵質方面,佢係用左比較圓身同粗少少既麵條,咬落有口感但又相對吸湯,要襯熱盡快食呀💁🏻‍♀️雞白湯沾麵(冷麵) $138另外一碗朋友揀左classic既雞白湯沾麵,識食一定係揀冷麵,麵質彈牙得黎又掛湯🤭我隔離飯香覺得呢個沾麵好好食😋雞肉有兩大片,另外流心蛋又係原件上,份量好多😂不過個湯先係重點,入口有濃濃既雞湯味,又香又奶滑👍🏻同個麵同叉燒好夾💁🏻‍♀️麒麟啤酒 $4
《金鶴拉麵 - 旺角》

💁🏻‍♀️北海道·蟹湯拉麵(細) $108

💁🏻‍♀️雞白湯沾麵(冷麵) $138

💁🏻‍♀️麒麟啤酒 $48
見佢500ml draft先賣$48真心抵飲🤭可惜我要揸車所以只可以偷飲佢幾啖😆食拉麵飲啤酒呢個痛風組合邪惡得黎又真係幾爽既
2023-05-10
  • 雞白湯拉麵