2009-10-21
以後都唔去又一間 上次o係又一間買外買印尼炒飯,番到屋企打開先發覺無晒雞翼同雞蛋,爭係得炒飯底,我諗住落去拎番,但係屋企老人家話算啦,下次幫襯再話番俾佢地聽啦!街坊生意,成日都幫襯。過左幾日,我同屋企人落去堂食,我同個經理有以下對話:我:經理,上次我外買印尼炒飯,無晒雞翼同雞蛋,爭係得炒飯底o丫。經理:o甘你要即刻落番o黎同我地講喎。我:我諗住下次幫襯再話番俾你知。經理:你即刻落番o黎,我可以問廚房係唔係漏左,如果佢地話係,我可以俾番你。我阿媽:如果廚房話無漏呢?(心諗:如果佢地知漏左,就唔會漏啦!)經理:o甘我都無辦法,食物係屬於佢地o既,我唔可以叫佢地無啦啦俾兩隻雞翼我架。我阿爸:街坊生意,唔通我地突登o黎”握”你咩。經理:o甘就好難講,真係咩野人都有架!。真係聽到眼火爆 ,一句唔好意思都無,重暗示我地”握”佢!我發誓以後都唔會幫襯又一間!!!
過左幾日,我同屋企人落去堂食,我同個經理有以下對話:
經理:o甘你要即刻落番o黎同我地講喎。
我:我諗住下次幫襯再話番俾你知。
我阿爸:街坊生意,唔通我地突登o黎”握”你咩。
經理:o甘就好難講,真係咩野人都有架!。
真係聽到眼火爆 ,一句唔好意思都無,重暗示我地”握”佢!
我發誓以後都唔會幫襯又一間!!!