2010-10-11
上次來過Saizeriya食後,四月飛日本住新宿見到Saizeriya的本店,本身識丁點日文所以都知點讀呢間野個名,呢間野的本店好多OL但可惜佢有樣野唔啱我— 全店喫煙! 所以都係HK好,non-smoking! 不過返港迄今才醒起再來呢間野食飯。當然唔會再比機會食甜品-- 上次中哂計,all cakes太難食了! Spicy Chicken $16: 頗惹味,好抵好像街頭小食 。Spicy Sausage $16: 很幼頗乾身,似hotdog sausage,味道一般,薯仔角OK。Seafood Pizza $32: 較fresh,味道OK,不太膩。Spaghetti NERO DI SEPPIA $26: feeling of GUAM partially come back!!!!! 成世人食過最好的墨魚汁麵係係美國關島(GUAM)! 仲記得GUAM的墨魚汁麵勁大碗是完全深黑色分不出汁與麵,食到口、牙、咀旁都全黑了但是非常非常滿足! 恨不得把它take away返HK。之後在HK再怎樣搵也搵唔到那種味道! But this time at Saizeriya,若say GUAM'
But this time at Saizeriya,若say GUAM's is 98分,我個人認為Spaghetti NERO DI SEPPIA也有80分了! 竅門是個墨汁與麵身呀(配料墨魚圈呀之類才不過是大配角)!!!!! Spaghetti NERO DI SEPPIA只差在麵身煮得未夠靚,墨汁仍算太稀及沒有以足夠材料去煮個汁… anyway 好開心呀,以後可來Saizeriya食Spaghetti NERO DI SEPPIA來”部分地”滿足思念美國關島(GUAM)的墨魚汁麵!
為了Spaghetti NERO DI SEPPIA, I’ll be back!