2019-07-23
朋友最近先去完台灣,但話咁快就好掛住台灣美食,於是去左古早味台灣原味止一止癮。餐牌圖文並荗,湯、麵、飯、小食、飲品、甜品一應俱全。花枝蝦排炸得金黃酥脆,放左一陣先食都仲熱辣辣,炸粉唔厚,花枝夠彈牙,蝦肉夠甜,非常夾。之前食過ge麻油雞都係用普通雞,但古早味ge麻油雞就用左竹絲雞,平時煲完湯ge竹絲雞會鞋鞋地,但呢碗麻油竹絲雞一d都唔鞋,仲有d似蒸雞咁滑。湯底鹹鹹地帶麻油香,最怕麵線煮到竭撻撻,好彩呢碗麵線無煮過龍。牛肉係又厚又大塊ge牛展,咬落唔會太淋,亦唔會韌。湯底係傳統紅燒湯,我估用左豆瓣醬、花椒、八角等淆製,味濃。麵係粗麵,有d似刀削麵,好彈牙,亦都幾掛湯,但因為湯底都幾鹹,如果麵條無咁粗闊,掛少d湯,咁就更好。檸檬冬瓜愛玉飲幾清潤,呢杯野唔係落普通糖漿,甜味係來自冬瓜蜜,幾特別,連埋d愛玉一齊飲咬下咬下幾過癮,好快就飲晒成杯!朋友飲紫薯黑糖鮮奶,淨睇個名我就覺得甜死人,但我為食所以試一啖,甜度竟然剛剛好,又幾順滑,忍唔住想飲第二啖但朋友即刻阻止左。兩款飲品同街邊外賣舖價錢差不多,可能仲平d,算抵飲!
餐牌圖文並荗,湯、麵、飯、小食、飲品、甜品一應俱全。