2019-07-02 872 瀏覽
慶生宴第二章。好友係ig send中環「Popinjays」的相我睇,見到佢有火焰scones食,afternoon tea都食過好幾間,最著重就係scones,但煮過的scones從來未見過未試過,好吸引,所以同好友的慶生就去左呢度。佢係舊美利大廈酒店內,搭電梯到25樓之後要轉餐廳的專用𨋢去26樓。環境幾開揚,兩邊落地玻璃,只係景觀都係望高層建築為主,吸引度一般。餐牌好簡單,for 2 $688,如果想飲埋香檳就$988,見難得一試,又好想飲香檳,就豁出去啦。侍應推介Billecart-salmon,呢款香檳果然好順喉,甜甜地好易入口,我地都好滿意,可惜每人只限一杯,唔夠喉。飲住香檳等左陣,兩層架tea set就送上。上層係甜點,下層係鹹點。鹹點有5款,每款有2件,賣相已經算幾精緻,而且各款質素都頗高,最惹味要數圖中左右的咖喱雞絲三文治。甜點數量同鹹點一樣,最有驚喜係strawberry lamington蛋糕,同椰子菠蘿味閃電泡芙,大部分都唔會好甜,除左黑朱古力撻。其實上香檳的時候已經上埋scones,係普通平時食的版本,我地已經覺得奇怪,明明加左$150轉火焰scones,原來蠢
慶生宴第二章。
其實上香檳的時候已經上埋scones,係普通平時食的版本,我地已經覺得奇怪,明明加左$150轉火焰scones,原來蠢左,加$150係額外再畀多兩件scones即場煮,即係我地前後叫左4件,每人食兩件,一件普通,一件火焰,後來侍應話,如果只想每人一件,而又要轉火焰版,可以加$90 upgrade就得,唔駛撐到咁飽。
講返個scone,普通版係一件有提子,一件冇,附上朱古力cream同柚子椰子cream,兩種cream都已經溶溶地,口感一般,而且太甜,我都係覺得配士多啤梨jam襯d。scone本身比較乾,用叉戳開會容易散開,濕潤返d比較好。
普通版一般,唯有寄望火焰版。醬汁可以選血橙酒或者車厘子,我地選了大部人都選的血橙酒。侍應會推車係你面前即場煮,落酒的時候會火光熊熊,係影相好時機。scones吸收左醬汁會腍身一點,味道酸酸甜甜,加左橙皮亦增添香氣,唔會話非常好食,但確係少見的做法,都可以一試。
呢間餐廳gimmick甚多,除左火焰scones,食到尾侍應會拎住鳥籠逐枱去畀你㨂隻朱古力蛋,扑開佢會有張字條,好彩的話會有獎(唔知係乜),冇獎都會畀句金句字條過你,有得食有得玩又有得抽獎,一舉三得。
如果係為慶生而去,店方都會安排插支蠟燭同寫生日牌。
Tea set會包一杯飲品,有黑茶、烏龍茶、香草茶、中式茶、花茶、咖啡等等,我點左Latte,有靚靚拉花,味道都唔錯。
呢度價位偏高,值唔值得來第二次會有點保留,始終質素唔算超班,但勝在環境、餐具、gimmick都幾有睇頭,來一次試試都無妨。