2022-09-17 411 瀏覽
假期赤柱隨意遊蕩,隨心所至,行經此店,入口在橫巷內,橙色嘅外牆,給人歐陸feel, 看似幾捨意 ,正餓了,入去試試。食客不多,有的是附近住客,有的是來逛赤柱,室內好寧靜,環境舒適,裝修有點點舊式,Menu選擇蠻多,亦有套餐,冇興趣套餐的話,如只要maim dish, 另加$45就有是日甜品+飲品。同行友人點了天使麵,芝士味濃郁,掛滿麵條,yummy,頗期待我點的南瓜帶子risotto 。risotto 一上枱,OMG, 啲汁多到浸晒啲飯,試啖先,甜甜地嘅,雖然係有啲啲南瓜味,但這個甜不是南瓜嘅甜噃飯不是al dente, 煮過左些小喇,唯一3粒帶子剛剛好,好嫩滑反而送上嘅麵包涼的,但表面保持脆內軟,又有點nut,唔錯最後悔係另加嘅嗰杯cappuccino ,沒有拉花(亦不強求老伙記拉個花畀我),飲落口稀到奶水一樣。冇得旅遊嘅日子,志在周圍去hea下,forget 呢餐,今日就係好日😄

同行友人點了天使麵

南瓜帶子意大利飯

反而送上嘅麵包涼的,但表面保持脆內軟,又有點nut,唔錯

最後悔係另加嘅嗰杯cappuccino

2022-09-10