2021-09-23 69 瀏覽
今日同朋友去完水上樂園玩,之後前往一早卜左期待已久既Pier 1929食三層下午茶$598for 2另加一,一入到去就有打卡signature花花長廊,週圍都佈滿花既裝飾,我地被安排對住海既sofa位置,影相位光線充足,喜歡花既朋友一定不可能錯過啦! 入座後店員送2杯welcome drink比我地享受一下先,welcome drink是香檳,飲落口甜甜的,岩晒女仔飲,飲完好relax,一邊欣賞維港絕美景色!三層架下午茶架都被花花包圍住,最頂部有隻鳥作裝飾,最頂層為甜點,中層為咸點,最底層為scone及撻類,要從底層食到上層,有些指定款式可以refill,店員會推架車仔問食客會否需要refill? 服務態度非常好👍! 底層:鬆餅內有提子粒,配上cream及士多啤梨🍓醬一齊食十分鬆軟;芝士焗鷄肉酥盒:芝士夾埋雞肉軟嫩,而香濃咖喱雜菜批都十分特別,外層酥皮鬆脆,配埋甜甜既curry味道唔錯!大蝦山葵沙律醬多士,大蝦很鮮美,配埋多士一齊食更香口,這4款都係可以無限添加。 中層:咸點有3款,煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子: 賣相係煙三文魚卷成玫瑰花🌹形狀,賣相吸引,口感肥美豐滿;秋之松葉蟹沙

底層:

中層:
咸點有3款,煙三文魚酸忌廉撻黃金尋龍魚子: 賣相係煙三文魚卷成玫瑰花🌹形狀,賣相吸引,口感肥美豐滿;秋之松葉蟹沙律墨西哥薄餅,蟹肉沙律味道鮮甜,配埋脆片pizza 口感更加香脆;蜜桃龍蝦沙律奶油多士:蜜桃🍑配鮮美既三文魚原來咁好食,底部有奶油多士更覺飽和感!Perfect match!

上層:
上層係甜點更岩我口味,尤其是冧酒朱古力軟心星球:食落口好香濃既軟滑朱古力味,而京都宇治抹茶蛋糕都有很濃烈芳郁既抹茶味道;鏡之月柚子芝士蛋糕都好好味,柚子味很清新既感覺配埋芝士蛋糕沒有油膩感!滿月鮮檸檬🍋tart充滿檸檬酸甜味,食落口很開胃!另外,因為中秋節將近,餐廳加了迷你白蓮蓉月餅🥮作為high tea 特色!十分貼心!

之後餐廳職員問我地飲咩茶,我地就揀了杏脯桃味花茶及熱情果烏龍茶,一邊飲茶一邊食high tea甜點十分滿足!

+++++++++++++++