2013-06-16 23 瀏覽
有幸獲邀出席試食 Häagen-Dazs™夏日限定版雪糕口味發佈活動,自從上次參加過 Häagen-Dazs™ 尊貴雪糕鑑賞會之後,更認識和欣賞 Häagen-Dazs™ 雪糕,所以今次都好期待有什麼新雪糕甜品推出。有關方面先安排和大家玩遊戲,而參加嘅 Blogger 就要矇住眼去試食新口味雪糕,再選出有關嘅食材,有啲似我哋上次 Häagen-Dazs™ 雪糕原材料嘅測試。跟住就到咗今日嘅主角出場,Haagen Dazs™全新推出四款新口味堂食嘅雪糕甜品,賣相精美,最重要係我見到有我至愛嘅 Berries 口味,嘻嘻。「月影迷情」(Moon Shadow) $102估唔到我第一次食香蕉船就係呢個「月影迷情」,哈哈,因為我平時唔多鍾意食香蕉甜品。以微微烤過嘅大大條香蕉,再淋上焦糖醬,伴著三種不同口味嘅雪糕,包括香蕉朱古力蛋糕雪糕:當中嘅朱古力蛋糕係來自英國,再混入哥斯達黎加的香蕉蓉同來自比利時嘅香滑朱古力醬,香蕉味天然香濃,真係好似食緊新鮮香蕉;比利士朱古力雪糕:朱古力香濃幼滑,伴食香蕉朱古力蛋糕雪糕,更添朱古力味;抹雪糕茶:抹茶味清新甘甜,可以中和一下朱古力和香蕉的甜味。而伴碟還有棉花

「月影迷情」(Moon Shadow) $102
估唔到我第一次食香蕉船就係呢個「月影迷情」,哈哈,因為我平時唔多鍾意食香蕉甜品。以微微烤過嘅大大條香蕉,再淋上焦糖醬,伴著三種不同口味嘅雪糕,包括香蕉朱古力蛋糕雪糕:當中嘅朱古力蛋糕係來自英國,再混入哥斯達黎加的香蕉蓉同來自比利時嘅香滑朱古力醬,香蕉味天然香濃,真係好似食緊新鮮香蕉;比利士朱古力雪糕:朱古力香濃幼滑,伴食香蕉朱古力蛋糕雪糕,更添朱古力味;抹雪糕茶:抹茶味清新甘甜,可以中和一下朱古力和香蕉的甜味。而伴碟還有棉花糖,果仁,朱古力布朗尼和士多啤梨,食落有不同層次,質感豐富。
「夏日熱情派對」(Summer Fiesta) $109
未食就已經愛上,兩種不同口味嘅半圓形雪糕,拼成一個新星球般,可愛別緻。最開心係用咗新口味「芒果紅桑子雪糕」,芒果和紅桑子都係我嘅至愛,而今次更加選用來自印度的上乘芒果及歐洲的紅桑子醬製成,芒果特別甜美,加上紅桑子的莓香,好正呀!仲有我至愛嘅 Summer Berries 仲夏野莓雪糕,真係莓味十足呀!而伴碟的還有三種雪葩口味雪糕,檸檬,紅桑子同芒果,口味清新,樣樣都係我平時鍾意食,嘻嘻!而且仲有哈蜜瓜,烤菠蘿,士多啤梨,奇異果,顏色繽紛,充分表現出夏日嘅熱情和喜悅,係我必食之選。
「芝士誘惑」(Cheese Temptation) $97
雲石芝士蛋糕上鋪滿了士多啤梨,已經令我諗起士多啤梨芝士餅雪糕,估唔到今次除咗有士多啤梨芝士餅雪糕,仲有新口味「熱情果芝士餅雪糕」,熱情果口味清新,加上比利時芝士餅和來自英國的碎餅,就好似食緊一個實實在在嘅芝士餅蛋糕。雲石芝士蛋糕,熱情果芝士餅雪糕,士多啤梨芝士餅雪糕,加埋就係「芝味三重奏」,真係啱晒鍾意食芝士餅口味嘅朋友。兩款芝士口味雪糕再配上熱情果和士多啤梨伴食,味道更突出。
「奇幻艾菲爾」(Fantasy Eiffel) $88
層層疊嘅雪糕甜品,可以一次滿足晒你嘅慾望,哈哈。有新出嘅「岩鹽焦糖雪糕」,香滑的焦糖雪糕配合來自歐洲的岩鹽焦糖醬和焦糖脆,估唔到係出奇地夾,又真係幾好食。矜貴的岩鹽更能帶出焦糖的濃郁,再配上香脆窩夫,朱古力布朗尼,棉花糖,層次十足。
如果未能品嚐堂食甜品,Häagen-Dazs™ 都提供咗兩款外賣甜品杯嘅,有個「月影迷情」嘅變奏版「朱古力夢幻樂園」(Chocolate Nederland) $65,同樣有香蕉朱古力蛋糕雪糕和比利士朱古力雪糕,配以香蕉,比利士朱古力雪糕,香脆窩夫同棉花糖。另外一個就係「夏日熱情派對」嘅變奏版「芒果狂熱派對」(Mango Viva) $65,有芒果紅桑子雪糕,芒果熱情果雪糕,配檸檬,芒果同紅桑子雪葩,伴以水蜜桃同香脆窩夫。

夏天除咗雪糕甜品,又點少得特飲,今次 Haagen Dazs™ 都推出堂食仲夏特飲,當中亦有我至愛嘅 Berries 系列。

「仲夏香芒樂園」(Summer Mango Paradise) $65
新口味芒果配紅桑子特飲,顏色悅目,伴上紅桑子和及檸檬雪菓,同埋水蜜桃,很清新香甜,飲落真係涼透心。
「非常歡莓派對」(Very Berries) $65
我至愛嘅 Berries 特飲,仲夏野莓特飲加上仲夏野莓雪糕,桑子雪菓,同粒粒野莓,ALL Berries Happy Together,哈哈!仲要鋪滿個杯,真係好吸引!
「情迷燕尾服」(The Tuxedo) $65
紳士特飲?咁女士又飲唔飲得?比利時朱古力特飲配曲奇雲呢拿雪糕,大大個朱古力煲呔,再以餅乾作禮帽,又真係幾有型,嘻嘻!
「抹茶愛漫遊」(Mat Cha Wandering) $65
綠茶紅豆特飲配香濃抹茶,雲呢拿雪糕同埋紅桑子雪菓,紅紅綠綠,又幾搶眼。綠茶同紅桑子雪菓又幾夾,因為加咗紅桑子雪菓,所以我都幾鍾意呢個特飲,哈哈。
同雪糕甜品一樣,Häagen-Dazs™ 都提供兩款外賣仲夏特飲。有「仲夏香芒樂園」嘅輕量版「香芒情迷」(Mango Fiesta) $54,芒果特飲配上芒果熱情果雪糕。另外就係「非常歡莓派對」嘅輕量版「莓果至愛」(Berries Lover) $54,紅桑子特飲配士多啤梨雪糕。

今次 Häagen-Dazs™ 夏日限定版雪糕口味真係幾特別,又討我歡心,在此再多謝有關方面嘅邀請,期待日後更多新口味推出。

2013-06-06
用餐優惠