2009-08-09
即興的一句「不如飲早茶」,朋友仔仲以為踢對拖落街,實情是「上川龍喎」隨即出發!!!由街市街附近坐綠色小巴上山,三、四個字就到,快到呢!到埗時為九點幾,未算人多!騰上騰落最終揀了外出的有瓦遮頭的露天位,陣陣微風,出奇地唔熱。朋友仔俾我話晒事食乜,入番去拎點心位,有個阿哥突然對住我講,「阿妹,新鮮熱辣剛剛切好,要唔要番碟呀?」一朝早就食燒腩肉?我望住碟腩肉,好似對住我講「拎我返去啦,拎我返去啦」,咁就中招,第一轉拎了蝦餃、炸物三寶同埋燒腩肉。蝦餃:細size,一口一粒,皮薄蝦肉爽口,唔覺有肥豬肉粒,但唔多明點解只係得蝦餃用鐵籠,究竟是以之分辨價錢,還是另有烹調上的秘技?炸物三寶:自拼鹹水角、春卷同炸雲吞各一,三件炸物都凍咗,但鹹水角個皮仲脆脆地,夠煙韌,只嫌內裏有點肥肉,之不過枱枱都有有拎呢款點心囉!其餘兩件炸物都仲脆,尤其喜歡春卷,皆因是小妹喜愛的芋絲餡。燒腩肉:真係熱架,皮脆肉鬆化,只夾住兩層薄薄的肥肉,少少肥,唔肥膩,當初朋友仔見我拎碟燒腩肉做早茶點心,都O了嘴,好在佢都覺得好食,不過,少食多滋味,要留肚食其他點心,最後要打包。第N轉:大包:見其他枱都有拎,唔拎似乎會後悔,掰開個包之
第N轉:
大包:見其他枱都有拎,唔拎似乎會後悔,掰開個包之前,同朋友仔估下裏面有乜東東,雞肉、冬菇、燒肉同鵪鶉蛋?實情係一個大版的菜肉包,有點失望!!!
芝麻卷:一到茶樓我就話一定要食,事前每碟都用保鮮紙包住,一打開就聞到陣陣芝麻香,出面其他茶樓真係好難食得到,或者蓮香樓啩!
豆腐花:一廂情願以為山水豆腐花會好滑同夠豆香,事與願違,真係好一般。
兩個人埋單一百一十幾,食飽飽,仲喺附近行咗一陣,搭車返屋企瞓番個午覺,滿足到呢 ;> 實情仲有其他點心想試,同埋川龍仲有另一間端記,朋友仔話會同我再黎喎,哈哈!!!