2006-05-12 186 瀏覽
真係唔好意思,又係打冷食評,無所事事柴娃娃,最好打冷.惡男突然召集眾人周日飯聚,今次到佐敦吳松街的"紅伶".聽個名似乎係粵劇界中人經營,事實又未必,但真係唔知,有時名字來源,又不必深究.好像在OR入面食友的網名,要逐個去剝皮拆骨去研究又的確誇張.總之大家開開心心,一起飲飽食醉已經足夠.環境非常街坊,門口亦有少量報章報導.只見應該係老闆娘的人走過來,大吹大擂話邊樣好邊樣得.口水多過茶,講係無用,試過才見真章.白灼墨魚片,呢味在其他打冷店未食過,略略灼一灼便上桌,點些山葵同醬油,同日式食法無甚分別,此味最簡單,已經係眾多菜式之中,最好的一道.此店叫做有廿年歷史,個鹵水應該有番咁上下.可惜鹵水唔夠濃烈,就算唔係幾十年膽,一間經營有廿年的打冷店,個鹵水每日吸收其他肉類的精華,令到個鹵水一路收縮,味道更加陳香.唔知此店之前好似"同居密友"內的鄭秀文,將偉仔間舖煲鹵水不小心打瀉?鵝片學惡男兄話齋,切得太厚了,本來無咩味的鹵水,更加難上色.拼盤,芥菜.SO SO 貨色.接力的煎牙帶魚,強差人意,正仁利好過佢不知幾多.蠔餅唔係煎係炸,非常厚身.唔岩我口味.間場的炒蜆,一般水準.都可送到啤酒的.全港打冷

全港打冷店有如恆河沙數,大把選擇,下次再來的機會,仲難過中六合彩.近月吃得太多潮州菜,係時候停一停.