2020-10-29
小姐已經講過幾次好想食韓國燒肉,趁天氣涼涼地就約佢一齊搵 Oppa ~ 燒肉兩小時放題都唔使 $300,聽住歌感受韓風吧!OPPA韓國燒肉店,一進門口店員就會為每位客人量體溫,然後就會簡單介紹放題內容,我哋就揀咗 《弘大燒肉放題 $238》,質素絕對物超所值!餐具、座位都好乾淨,有濕紙巾,衛生做得好都食得安心啲。小姐知道我係小資女,食平啲 《弘大燒肉放題 $238》但我保證一樣有高質A4和牛燒肉加海鮮放題,講多無謂睇相最實際,食過就知有幾正,回頭率甚高!頭盤和牛一份 坐下來不久,店員已經自動奉上頭盤和牛一份,可愛牛牛形狀的木盤,承載着豐富的靚牛,不同產地、不同部位的牛肉拼在一起,賣相出色而且有氣勢,拍照呃 Like 一流!我最愛的當然是 A4 黑毛和牛肩胛肉 & A4 黑毛和牛三角腩,各有特色。A4 黑毛和牛肩胛肉,牛味濃郁而且肉質鮮嫩可口。A4 黑毛和牛三角腩油脂比例最豐富,雪花分佈平均,入口即化,肉質肥美多汁。其他如 M7 澳洲和牛上頸脊一樣好正,入口柔軟甘香,好重牛味! 梨泰院牛排骨有一點似小排骨叉燒味!鹿兒島牛柳粒燒得唔乾有牛脂。無骨牛肋肉肥瘦均勻,他們包生菜和生蒜片同吃一流!
餐具、座位都好乾淨,有濕紙巾,衛生做得好都食得安心啲。
頭盤和牛一份
肉類
Order紙上的食物都可以任點任食 ,真係好豐富! 韓國正宗五花腩、雞翼、韓式午餐肉,配上芝士燒更加美味。
海鮮
小八爪魚和魷魚,大大條魷魚鬚,新鮮彈牙又好味,令我諗起韓國的阿豬媽。仲有野菜類的洋蔥圈、翠玉瓜、南瓜可以去油膩感。
韓式料理
不能錯過的蔘雞湯,湯清甜滋潤,濃郁的蔘味,雞肉嫩滑。
牛肉石鍋拌飯,顏色繽紛賣相吸引,焦香的飯焦配上牛肉,冬天食最啱。
韓式炸雞炸得外脆內嫩多肉汁。排骨芝士燒以濃味流心芝士捲著吃,口感豐富非常出色,香脆肉質不錯。
和牛炒粉絲有特色而且鹹甜度適中,韓國的粉絲特別粗身彈牙,一解相思韓國之苦,非常吸引。
雪糕
食飽飽埋單還可以每位選擇一杯高質雪糕,Haagen Dazs 和 Movenpick 經典不二之選。
整體來講我哋非常滿意,係大埔 CP值高、質素又高、服務細心的韓國燒肉最佳選擇 。