2017-01-20
聽朋友介紹,呢間餐廳而家做緊優惠好抵食,二人餐會有65折,等我地試下佢係咪真係咁抵先今晚目標就係呢個二人餐啦,原價$1288,65折之後真係平好多,只係$837如果二人餐唔岩食,又或者多過2個人黎都唔鐘意,主餐單仲有大把選擇餐廳而家都做緊幾多優惠,除左二人餐優惠外,如果叫海鮮拼盤,就係送白酒一枝飲品都好多選擇,6點至9點係HAPPY HOUR,店員同我地講可以出去試一試手工啤先再決定飲咩,有得免費試飲,WHY NOT?吧枱上有一大盤手工啤酒,全部都可以試飲,店員會先問問你鐘意飲邊類型啤酒,然後再逐一介紹我地試左4枝酒,店員好熱情咁不停介紹,可以試岩先決定ORDER邊種,包保唔會中伏,由上至下簡單形容一下味道,圖1左邊支啤酒飲落似香檳,右邊麥味重,圖2似飲蘋果汁,無咩酒味,岩晒怕酒精味的女士飲,而我最後就揀左最下的WITTEKERKE ROSE($68),貪佢跟隻杯靚,而且飲落好岩女仔秘制鮮凍鮑魚平時比較少食凍的鮑魚,感覺幾新鮮,配上忌廉汁,凍食令鮑魚更加爽口彈牙鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁好豐富的元素,酥皮盒好鬆脆,配上鮮果同三文魚食無咁漏,香芒汁亦有開胃之效香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿鵝
平時比較少食凍的鮑魚,感覺幾新鮮,配上忌廉汁,凍食令鮑魚更加爽口彈牙 鮮果釀酥盒伴煙三文魚花配香芒汁
好豐富的元素,酥皮盒好鬆脆,配上鮮果同三文魚食無咁漏,香芒汁亦有開胃之效 香煎法國鵝肝伴焦糖菠蘿
鵝肝無筋,喜歡佢跟菠蘿去除油膩感而唔係多士,整體更配合,再多一份鮮甜味道 廚師精選餐湯
是日餐湯係魚蓉忌廉湯,幾有新意,平時食西餐廳飲黎飲去都係磨菇湯同羅宋湯,魚蓉湯較杰身,所以都幾飽肚,配脆餅條一齊食 海膽黑松露野菌意大利飯
無敵組合又走埋一齊,面層放左大大舊新鮮加拿大海膽,顏色較深,味道一點鯹味都無,而且海膽比其他國家出產的大舊好多,意大利飯軟硬適中,黑松露味好香,我地先就咁試一啖海膽,然後再將佢地撈勻入飯度,咁就有兩個食法啦 美國安格斯肉眼扒
其實食完意大利飯已經飽左一大半,但我點都要試埋2個主菜唔可以浪費架~ 安格斯肉眼扒充滿肉汁,海鹽同燒汁另上,由於我地都真係幾飽,所以唯有放棄配菜,淨係食晒舊牛扒 香煎銀鱈魚柳
銀鱈魚係我最愛,魚肉實淨,而且魚味濃,好彩此處提供的是真‧銀鱈魚,而唔係有時會食到的"油魚",那種貌似銀鱈魚的油魚,很難食,希望其他餐廳都唔好用其他魚呃人 精選 甜品
是日甜品係CHOCOLATE SABAYON,食落似雪糕,但比雪糕更濃,內裡有3層,最內層係CUSTARD,話說甜品果然係第二個胃,我地其實已經勁飽,但係都仲可以完成整個SABAYON
多謝朋友K的好介紹,呢個二人餐優惠價後真係好抵食,份量勁大,而且仲有得免費任試手工啤,今晚真係食得好滿足