2022-09-11
1991 瀏覽
前幾日同朋友二人黎咗食牛大人晚餐火鍋,入面啲座位好寬敞,坐得舒適。今次揀咗澳洲極上和牛套餐,湯底就牛大人秘方麻辣鍋中辣。呢個套餐有多款肉類可以點,而我地就最期待牛小排、和牛M5牛肩卷同埋期間限定嘅北海道十勝豚!手機落單後幾分鐘就上菜,好有效率。牛肉脂肪分布平均,沾埋牛大人特製醬汁食非常開胃。個湯底辣得黎帶有麻香,除咗肉類之外其他配料就咁食都有湯頭濃郁味道。蔬菜同丸類配料可以自己出去夾,都有好多選擇,包括少見嘅蕃薯葉,香芋貢丸等。個貢丸係我每次同朋友黎都必食嘅!除咗有豬肉香外,佢有粒粒芋頭係入面,令到整體口感鬆軟啲唔會太硬實。海鮮類我地就試咗海蝦、鯛魚片等。入口冇海鮮雪藏腥味,肉口感紮實而有海鮮甜味。建議食多咗紅肉嗌吓魚片調劑番,因為佢清爽得黎令人好有胃口啊!我地有試牛大人嘅黑糖珍珠鮮奶,每人加$25就有,同出面手搖店嘅一樣咁靚,有黑糖掛杯紋路,打卡一流。牛奶同黑糖比例岩岩好,食緊辣火鍋嘅時間飲一飲就好解辣同解渴,啲珍珠煲得香甜煙韌,不經不覺就成杯飲哂。下次有朋友聚會都會想黎再食啊!環境舒適,上餐速度又快,大家都食得開心。
今次揀咗澳洲極上和牛套餐,湯底就牛大人秘方麻辣鍋中辣。