宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-12-02 694 瀏覽
呢間嘅火鍋放題之前已經好想去,朋友去過話好好食,屋企人去過又話好好食,所以今次趁住假期,就去試一試。我同朋友揀咗豪華松餐(每位$582),因為我喜歡食松葉蟹,而佢係日本松葉蟹。鍋係醬油湯同豬骨湯,熱霧傳來陣陣醬香味,令人食慾大開! 豬骨湯,真材實料,有沙參、玉竹、杞子同埋紅棗等,先嚐一口清湯,滋補健康養生。食材方面真係好新鮮,宮崎和牛冇雪味,放落鍋沒有泡浮面,牛肉降雪白,肥美薄切,入口柔軟而綿化,吸收咗濃厚豬骨湯,牛味加倍香濃,牛香在口腔迴盪,油脂豐腴,咀嚼時沁出細膩肉汁,我哋點咗好多轉。最愛嘅松葉蟹亦都點咗好多轉,大隻又新鮮,肥美圓潤,滑不溜口,內裡肉汁鮮甜,綿化口感很吸引,啖啖香稠。野菜拼盤份量都好大份,有娃娃菜、豆腐、金菇、粉絲等等,新鮮抵食。今次真係一試難忘,下次一定再去。