2021-03-22
之前幫襯過Season Plus旗下西餐廳,發現佢地仲有一間主打串燒嘅店,評價都唔錯。加上最近涼咗少少,行完街就即興同朋友walk in試吓。一落樓梯入餐廳,好多裝飾同設計都充滿日式居酒屋感覺,好似去咗日本咁,私隱度都高啲。原來餐廳做緊$168任飲優惠,可以任飲日本清酒、雞尾酒、紅白酒同氣酒。最啱星期五放工或者放假個陣同朋友暢飲兼談心,夠晒抵飲。雞翼方面試咗三款,包括:炸惹味雞翼 $38(左下)、焗七味芝士雞翼 $48(右下)同味椒鹽燒雞翼 $20(上)。第一款微辛夠鹹香;第二款加入芝士感覺更特別;第三款最接近雞翼原味,同樣多汁。同樣係上圖嘅蜂蜜魚腐燒 $25,估唔到睇落普通嘅魚腐,加入蜂蜜燒烤後,味道會咁驚喜,食落甜甜地又彈牙雞翼方面試咗三款,包括:炸惹味雞翼 $38、焗七味芝士雞翼 $48同味椒鹽燒雞翼 $20。第一款微辛夠鹹香;第二款加入芝士感覺更特別;第三款最接近雞翼原味,同樣多汁。身為牛魔王,必試燒日本和牛粒 $36(上)同燒頂級牛小排串 $48(下),兩款肉質都唔錯,口感幾鬆軟。身為牛魔王,必試燒日本和牛粒 $36同燒頂級牛小排串 $48,兩款肉質都唔錯,口感幾鬆軟。七味蒜
七味蒜蓉肥牛 $48
肥牛加入咗青椒等調味料烹調,食落唔太辣,底層仲藏有粉絲,拌勻後食用更佳。
孜然蒜蓉茄子 $38
大大條蒜蓉茄子,加入孜然後更顯惹味。
燒鰻魚 $38
鰻魚肉質肥美,唔會食到魚刺,啖啖魚肉好滿足。
燒日本雞泡魚 $38
呢到竟然食到坊間少見嘅燒雞泡魚,可惜質感略為厚身。
風味焗蠔四食 $99
分別有柚子醬、黑松露醬、明太子醬同蒜蓉味,四款醬汁各有風味,最推薦黑松露口味。焗蠔質感幾飽滿。
麻辣牛舌 $48(上)份量超多,擺盤令我諗起韓國啲蒜蓉豬手。質感偏厚身,咬落軟韌,配埋麻辣醬好惹味。最後仲加點咗燒雞脾肉 $12同燒冬菇 $15,兩者發揮都唔錯。
嘉美心桃子酒
襯住有任飲優惠,今次特別試咗唔同酒。呢款8%嘅果味清酒相當易入口,桃味雖然唔係好突出,但都品嚐到少許果味。
雞尾酒就試咗Tequila Sunset(左)同Screw driver(右)。前者菠蘿味好突出,後勁帶少許酒精苦味;後者就好似鮮榨橙汁味,苦味會再強烈啲。無論男女都好適合飲。
*本身預期串燒店上菜速度會慢啲,但呢間好抵讚,每碟串燒上菜速度好相近,話咁快就齊晒。店員態度都幾好,樂於幫食客解答問題。