2019-01-16 134 瀏覽
位於銅鑼灣百樂中心的「京•花朝」,係一間都幾出名嘅京菜中餐廳。餐廳嘅座位都幾寬敞,冇壓迫感,帶爸爸媽媽同老人家黎食就啱晒!當晚七點半黎到已經全場滿座,大部份客人都係一家人來的熱情有禮嘅店員呈上餐牌,推薦我地食個四人餐,人均二百幾元就可以品嚐到多款精美小菜,我地都點左呢個餐京式三小碟分別有:素腐方、水晶肴肉、香酒醉雞,三小碟份量絕不少!素腐方充滿大豆香;水晶肴肉好滑嘟嘟;香酒醉雞嘅雞肉都幾嫩滑胡同酸辣湯夠酸又夠辣,湯內嘅材料仲好豐富添,有雲耳、香菇、蘆筍等等,鍾意飲酸辣湯嘅一定要試試瑤柱賽螃蟹大家都知道賽螃蟹即係滑滑的炒蛋白,充滿着蛋白香,送白飯食一流呀京都排骨份量極多,半肥瘦排骨豬肉味濃郁!建議要趁熱食啊,如果唔係肉攤凍左會比較硬大紅袍松鼠魚條魚都幾大條,廚師已經將部份魚肉切件然後炸香,外脆內嫩滑!淋上酸甜又開胃嘅京式甜酸醬,真係非常好味道啊招牌炒飯個炒飯炒得好靚仔呀,材料豐富,仲好大碟添!雞蛋絲令到個飯更加美味,食完個炒飯已經飽飽地了京式香酥鴨半隻大大舊香酥鴨肉好香口,鴨肉已經去骨所以識落啖啖肉,啱晒我呢啲懶人!鴨肉外皮炸得好酥脆添啊,配埋中式蒸包食就啱晒精美甜品甜品係雜果杏仁豆腐,

京式三小碟

胡同酸辣湯

瑤柱賽螃蟹

京都排骨

大紅袍松鼠魚

招牌炒飯

京式香酥鴨半隻

精美甜品

甜品係雜果杏仁豆腐,味道好清甜而不膩,作為飯後甜品就啱哂