餐廳: 泰皇閣泰國菜館
資訊:

2022-05-16 527 瀏覽
九龍城簡直係泰國菜集中地,今次又嚟到諗住隨便入一間泰國餐廳食🇹🇭泰國嘢🧡❤️🧡❤️經過呢間叫「泰皇閣」泰國餐廳,就諗住試試佢地正唔正宗!入到去好快就安排入坐~菜單選擇好豐富,我同朋友都心大心細選擇咗成5分鐘😅因為第一次食呢間餐廳,所以選擇咗最基本嘅菜式。⭐️蛋包鮮蝦金邊粉 $75⭐️蝦醬炒通菜 $64⭐️串燒(雞+豬+墨魚丸)$82⭐️兩個大椰青$66($33個)金邊粉份量十足🥹上面淋咗sweet chill sauce,少少甜味~再搭配上花生碎,非常泰味~而網狀形嘅蛋皮令到口感同香味更加提升🧡蝦醬炒通菜又係好大一碟~$64真係CP值好高!蝦醬比例岩岩好,唔會過咸~而通菜爽口新鮮!讚!👍🏻串燒真係好考師傅處理嘅火喉同時間,當然食材新鮮都好重要。串燒我地選擇咗豬、雞同埋墨魚丸~當中豬係最有驚喜,肉質嫩滑,仲好野味😍配上自家製泰式沙嗲醬!滿分!🙆🏻‍♀️椰青好好飲!冰涼感十足!飲完可以再食埋椰青肉當甜品🥥整體味道都好滿意❤️下次會再試埋佢地其他菜式。

經過呢間叫「泰皇閣」泰國餐廳,就諗住試試佢地正唔正宗!

因為第一次食呢間餐廳,所以選擇咗最基本嘅菜式。

⭐️蛋包鮮蝦金邊粉 $75
⭐️蝦醬炒通菜 $64
⭐️串燒(雞+豬+墨魚丸)$82
⭐️兩個大椰青$66($33個)

蛋包鮮蝦金邊粉

蝦醬炒通菜

串燒

嗲醬!滿分!🙆🏻‍♀️

椰青

椰青好好飲!冰涼感十足!飲完可以再食埋椰青肉當甜品🥥

整體味道都好滿意❤️下次會再試埋佢地其他菜式。

蛋包鮮蝦金邊粉
蝦醬炒通菜