2018-07-05
今日同朋友去左女人街搵餐廳食晚飯。經過見到呢間餐廳裝潢幾好,食物選擇都幾多,見都多人食,應該唔差去邊,所以就揀左呢間喇!坐得都舒服,都是坐梳化卡位,夠闊落。見隔離枱食羊架好似好正咁,我地又叫!叫一個主菜都包埋餐包,餐湯,餐飲。仲可以用優惠價叫小食,甜品。小食都係加十幾蚊就有,好抵,所以就叫左兩個小食喇!芝士焗西蘭花 估唔到加$18都幾大兜喎。西蘭花焗到好林,充滿著濃郁既芝士,幾juicy.法式田螺焗薯蓉+$18呢個價錢就食到田螺,真係好抵。有成5粒田螺,焗完夠哂香!連埋薯蓉食真係好鬼夾。😋餐包係烘到好脆既蒜蓉包,食落仲暖暖地。酥皮忌廉菜湯(+$12)呢個酥皮都做得唔錯,焗到好鬆脆,唔會覺得好油膩。浸埋個湯一齊食,索哂個湯,又錯喎。鐵板羊架 🐐一黎到,職員就點火,點著個羊架,變左火焰羊架!情景好壯觀,我都忘了影低!個火好快就熄喇!😋羊架個份量真係超大份!有三件,而每一件既羊加都有成個手掌咁大件!😍好誇張!食落真係啖啖肉。同佢外皮可能俾火燒過黎,所以會有少少脆身,咬落入面既肉就嫩肉d.帶有少少羊羶味,都幾香。我就配左雜菌汁同薯菜,其實食完呢份都幾飽!但我地仲叫左個石板燒:西班牙黑毛豬180
坐得都舒服,都是坐梳化卡位,夠闊落。
見隔離枱食羊架好似好正咁,我地又叫!
叫一個主菜都包埋餐包,餐湯,餐飲。
仲可以用優惠價叫小食,甜品。
小食都係加十幾蚊就有,好抵,所以就叫左兩個小食喇!
芝士焗西蘭花
法式田螺焗薯蓉+$18
呢個價錢就食到田螺,真係好抵。
有成5粒田螺,焗完夠哂香!
連埋薯蓉食真係好鬼夾。😋
餐包係烘到好脆既蒜蓉包,食落仲暖暖地。
酥皮忌廉菜湯(+$12)
呢個酥皮都做得唔錯,焗到好鬆脆,唔會覺得好油膩。
浸埋個湯一齊食,索哂個湯,又錯喎。
個火好快就熄喇!😋
帶有少少羊羶味,都幾香。
我就配左雜菌汁同薯菜,其實食完呢份都幾飽!
但我地仲叫左個石板燒:西班牙黑毛豬180g 拼 日本蠔2隻。
呢個套餐仲會送一份餐廳 handmade 既鹹蛋黃炸魚皮。
炸魚皮炸得夠哂脆,用鹹蛋黃炸成,食落特別香。
180g既黑毛豬份量都唔少,放落去石板上面燒,無幾耐就熟。
食落都幾嫩肉,但就唔夠鹹味,點少少調味料就岩岩好喇!仲可以包埋個炸魚皮一齊食添。
最後仲加錢點左佢個甜品:日本lisse蘋果雪葩🍎
好特別!!
成舊蘋果拎過黎打開。職員會先用火搶燒一燒表面,等d冰溶化,令到雪葩受熱發脹。
見住個雪葩慢慢升上黎,好過癮。
蘋果味又幾清甜,可以解一解油膩,好清新!
係一個唔錯既飯後甜品!