2021-01-26
之前有朋友提過,登龍街有間藥膳湯麵館湯底不錯。今日難得朋友放假,一於約埋去銅鑼灣行下街,順便試吓呢間湯麵館。位於登龍街嘅「馬祖台灣養生湯麵館」十分易搵,正正在V Point地下。我和朋友大概2:00pm 去到,由於午市時段,看見店內仍頗多人,所以決定逛多一會再食。大概3:00pm 再嚟到,已經相對較少人,我們安排到卡位坐。店內環境很乾淨衛生,座位之間亦很寬闊舒適。點餐真係令人苦惱,單是米線款式選擇,已經有19款之多。除了米線,亦可配白飯、改新竹米粉、又或者手工麵(加$10)當然湯底都是以藥膳為主,另外仲有幾款辣既藥膳湯底,有大、中、小辣可供選擇。據服務員介紹,麵館嘅辣相對比其他嘅會辣一點。如果喜歡辣嘅朋友仔可以嚟一試啦!最後,我們點了2份一人商務套餐。我揀咗「蟲草花藥膳農場雞米線」,配「鹽酥墨魚春卷」及「黑糖冬瓜茶」。雞肉嫩滑鮮甜,再配埋蟲草花本來已經十分夾,而再混合埋藥膳湯底,令到整碗米缐十分香濃。我差不多整碗湯都渴清了至於墨魚春卷,春卷皮很薄脆,所以入口並不油膩。食落口感外微脆而裡面軟綿綿,中間夾有粒粒墨魚肉,值得一試小食。至於我朋友就選了「清湯花枝丸拼白菜肉餃米線」配「麻辣白菜豬
最後,我們點了2份一人商務套餐。
至於我朋友就選了「清湯花枝丸拼白菜肉餃米線」配「麻辣白菜豬肉餃」及「蜜糖茉莉花茶」。湯味相對較清甜,但用料同樣十足,除了有紅棗和桂圓,仲有杞子和黨參。餃子皮薄肉鮮甜、花枝丸好彈牙,食到台灣的味道。
麻辣餃子不算太辣,啱曬喜歡少少麻辣既朋友。
至於餐飲,同碗湯米缐一樣份量十足,大大杯。
埋單時再有發現,原來呢間麵館更提供外賣,有藥膳火鍋湯底及火鍋配料,仲有秘製辣椒油。下次如果想係屋企食藥膳湯底火鍋,可以嚟呢度外賣了。