2023-06-15 2134 瀏覽
今晚放工同同事即興一齊dinner, 上月北上未能品嚐酸菜魚, 正好今晚係香港補食滿足返味蕾。係美食平台中見到附近呢間「十二味」主打食酸菜魚嘅餐廳, 從門口沿樓梯行上餐廳, 天花上掛滿了多個紅色主調嘅中式燈籠, 令視覺同味覺漸漸踏入食麻辣菜嘅感覺。自行scan QR code落單, 供應酸菜魚、麻辣香鍋、川式美食, 而飲品就有啤酒、汽水、sake選擇。大多款食物都可以自選辣度, 什至走辣, 適合不同人口味。【人見人愛酸菜魚(粉條)】HK$276估唔到份量會咁大!! 成盤上檯, 已見到唔少鱸魚片同酸菜等配料; 湯底呈金黃色, 自選咗小辣, 酸辣香濃惹味, 沒有後續嘅麻, 食得冇咁辛苦。嫩滑鱸魚片冇骨, 配菜同樣豐富, 包括有盡吸了湯底嘅酸菜葉、爽滑萵苣、雞髀菇, 仲有大量闊水晶粉, 滑溜又帶少少煙韌。份量多到兩個人Share都飽到唔郁得。【川式口水雞】HK$73口水雞雞皮爽滑, 肉質有些少咬口, 配上川式醬, 少辣又香口。食完辣野一定要食個甜品解辣,【紅糖糍粑】HK$48糍粑外層炸得微脆, 入口軟糯易咬開, 沾少少紅糖食, 甜甜地幾正, 解到口中嘅辣。

【人見人愛酸菜魚(粉條)】HK$276
人見人愛酸菜魚(粉條)

【川式口水雞】HK$73
川式口水雞

食完辣野一定要食個甜品解辣,
【紅糖糍粑】HK$48
紅糖糍粑
2023-06-14
人見人愛酸菜魚(粉條)
紅糖糍粑