2010-04-19 48 瀏覽
一家大細出街食飯,去酒樓是幾好的提意,坐在圓枱,齊齊整整,比西餐 high table 黎得親切。各家的代表準時出現,好快便熱鬧起來,主持人問了大家意見無問題就上菜。十個人仔,九個大人加一個80後的小妹妹,叫了10個菜,一家樂也融融。有印象的不多,以下的都唔錯。冬瓜盅 雖然未到食瓜的好時機,但見隔離圍有得食自然禁不住叫左個。離盛夏還有些日子,無疑瓜是清甜的,高湯配合帶子,引出鮮味,令冬瓜感覺更突出。不過可能未是最佳時候,湯中瓜味略為偏淡。千絲酥 因為一碟千絲酥不夠10個人分,落單姐姐特意提示,我們亦加至一人一隻,大家開心。所謂千絲醉,就是外層炸至一條條絲咁,包住內裡的芝士。咬下去會冧冧地。外層幾好,炸的食品好容易會出現多油的情況,但這一個就没有,即係較乾身;可惜芝士咬下去没有咬口,好似食緊棉花糖,如果裡面改成海鮮沙律,可能會好d燒乳豬半隻 好可愛的擺法,有別於傳統,皮鬆化,肉夠味,我幾喜歡梅子排骨 正!酸酸甜甜好醒胃,排骨鬆化而有骨味,可見落的鬆肉粉份量唔會太多,梅子的酸正好化掉排骨的肥膩感,是個不錯的搭配。(落單姐姐知我要拍照,特地問我要唔要影埋先切開,非常細心,值得一贊)整體感覺幾

冬瓜盅

千絲酥

燒乳豬半隻

好可愛的擺法,有別於傳統,皮鬆化,肉夠味,我幾喜歡

梅子排骨

整體感覺幾好,環境空間夠大,唔會太吵,食物的味道值得推介,但份量細左d,希望唔係因為我地太大食啦。
冬瓜盅
千絲酥